Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
kardinal Christoph Schönborn (foto: nn)
kardinal Christoph Schönborn

Dunajski kardinal o izstopih iz Cerkve v Avstriji

Cerkev po svetu | 13.01.2011, 09:02 Marta Jerebič

Katoliška Cerkev v Avstriji je pred dnevi predstavila podatke o članstvu v Cerkvi, ki se v tej državi beleži s številom ljudi, ki plačujejo cerkveni davek. V letu 2010 je iz Cerkve izstopilo več kot 87 tisoč ljudi, kar je za 64 odstotkov več kot leto prej in hkrati najvišje število po letu 1945.

Dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn, je dejal, da so k temu prispevale tudi spolne zlorabe, sicer pa je razlog za izstope po njegovih besedah globlji.

Po besedah kardinala Schoenborna so svoj delež dodali družbeni tokovi. „Pripadnost Cerkvi je namreč sedaj mogoče primerjati s pripadnostjo drugim interesnim skupnostim in političnim strankam. Je torej stvar izbire in ne več tradicije,“ je dejal kardinal. Zaradi sistema cerkvenega davka se je treba vsako leto znova odločiti, ali je pripadnost Cerkvi vrednota, ki ji je vredno plačati prispevek. To odločanje za krščanstvo je imelo sprva negativne posledice zaradi izstopov. To je boleče, po drugi strani pa je tudi znamenje nove svobode in ima svoje dobre strani. Danes nekdo, ki ostane v Cerkvi, ostane zavestno in odločno,“ je še dejal dunajski nadškof, kardinal Christoph Schonborn.

 

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...