Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Ciril Smrkolj (foto: ARO)
Ciril Smrkolj

Dvigniti dohodke in zavarovati pridelavo

Kmetijstvo | 04.01.2011, 10:21

Izboljšanje dohodkovnega položaja kmetijstva je prioritetni cilj delovanja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije v letošnjem letu, prizadevali pa si bodo tudi za deregulacijo in pošteno ureditev sistema zavarovanj škod v kmetijstvu, nastalih zaradi katastrof.

Predlog uredbe, ki naj bi v letu 2011 urejala stanje na področju kmetijskih zavarovanj po oceni kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ni najboljši, meni pravi predsednik zbornice Ciril Smrkolj.

„Mi še zmeraj spodbujamo ministrstvo, da moramo doseči kvalitetno partnerstvo med zavarovalnicami in kmeti, ter priti do neke oblike vzajemnega zavarovanja škod v kmetijstvu.“

Največja kmečka stanovska organizacija predlaga, da bi sistem zavarovanj razširili tudi na močo in sušo, ki sta sedaj obravnavani kot naravni katastrofi, kar pomeni, da se škode v teh dveh primerih še vedno sofinancirajo iz proračunske rezerve. Po Smrkoljevem mnenju je namreč neprimerno, da ministrstvi za obrambo in okolje v primeru moče sploh nista hoteli izpeljati ocen škod, ki so vsaj v Prekmurju pridelek zmanjšale za polovico in zelo prizadele njegovo kakovost.

V letu, ki ga začenjamo, pa bodo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije veliko truda in naporov vložili tudi v pogajanja o izhodiščih za ukrepe kmetijske politike po letu 2013, katerih osnovni obrisi se počasi že kažejo.

„Pomembno je da se jasno opredeli status aktivnega kmeta in status malega kmeta, ta status malega kmeta pa je še toliko bolj pomemben, ker Komisija napoveduje, da bi za male kmete bil sistem uveljavljanja zahtevkov poenostavljen,“ prvi Smrkolj, ki to poenostavitev ocenjuje kot zelo dobrodošlo in zanjo meni, da bi pomenila pomembno zmanjšanje administrativnih obremenitev kmetov.

Leto 2011 pa je tudi leto gozdov, zbornica bo ob tem skupaj z kmetijskim ministrstvom in Zavodom za gozdove ter drugimi vladnimi in nevladnimi ustanovami pristopila k osveščanju vseh ljudi, še posebej pa osnovnošolskih otrok, o pomenu in vlogi gozdov.

Kmetijstvo
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...