Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Benedikt XVI. (foto: p. Robert Bahčič)
Papež Benedikt XVI.

Papež o sv. Katarini Bolonjski

Papež in Sveti sedež | 29.12.2010, 15:07 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je imel v dvorani Pavla VI. v Vatikanu zadnjo splošno avdienco letos. Romarjem je v katehezi spregovoril o sv. Katarini Bolonjski.

Opatinja iz 15. stoletja se je v samostanu v Bologni s strogo klavzuro zavarovala pred vplivom zunanjega sveta, znotraj reda pa živela v uboštvu in ponižnosti. Po zgledu sv. Klare je Katarina kar se da obnovila tako duhovno veselje, kakor ga je vzbudil sv. Frančišek Asiški.

„Sv. Katarina je vse življenje živela v ponižnosti in poslušnosti, pravzaprav je na nepokornost gledala kot na tisti notranji ponos, ki uniči vso krepost. Naj zgled in molitve sv. Katarine Bolonjske v naših vsakdanjih prizadevanjih prebudijo skromno pokorščino Božji volji, da bomo ostali zvesti Njegovim načrtom,“ je pozval papež.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...