Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović

Leto 2010 Benedikta XVI.

Cerkev po svetu | 28.12.2010, 15:11 Marta Jerebič

Papež je v letu 2010 opravil pet mednarodnih potovanj in 4 pastoralne obiske italijanskih škofij. Ustanovil je Papeški svet za novo evangleizacijo. Objavil je posinodalno apostolsko spodbudo o Svetem pismu. Vodil je konzistorij, na katerem je kardinalsko čast podelil 24-im novim kardinalom. Oktobra se je udeležil sinode škofov za Bližnji vzhod. Vključno s to zadnjo v tem tednu je imel 45 splošnih avdienc. Izšla pa je tudi knjiga -intervju Luč sveta, ki jo je napisal nemški novinar Peter Seewald.

Tudi letošnje leto pa je bilo v Cerkvi zaznamovano s škandali spolnih zlorab s strani duhovnikov, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal njegov direktor in vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Ob tem je izrazil upanje, da bodo ta sramotna dejanja za Cerkev pomenila prenovo in večje prizadevanje za dostojanstvo človeške osebe.

Papež je v svojih nagovorih večkrat opozarjal na kršenje verske svobode po svetu in obsojal nasilje, zato je temu namenil tudi poslanico za svetovni dan miru, ki ga bomo obeležili 1. januarja. V njej pa ne govori le o kršenju verske svobode v državah Bližnjega vzhoda in Aziji, ampak opozarja tudi na sekularizirane zahodne družbe: „Izraz kristjanofobija je papež prvič uporabil v nagovoru rimski kuriji in se nanaša tudi na naše države in kulture. Gre za poskus, da se iz javnega življenja izrine krščanska znamenja in druge izraze krščanskega življenja,“ je pojasnil p. Lombardi in poudaril, da je papež o tem jasno in odkrito spregovoril tudi med svojim obiskom v Veliki Britaniji, zlasti v nagovoru politikom na sedežu britanskega parlamenta.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...