Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

33. evropsko taizejsko srečanje mladih

Cerkev po svetu | 28.12.2010, 08:53 Marta Jerebič

V Rotterdamu na Nizozemskem od danes do sobote poteka 33. evropsko srečanje mladih, ki ga vsak konec leta pripravlja ekumenska redovna skupnost bratov iz Taizéja. Organizatorji pričakujejo, da se bo letošnjega srečanja udeležilo okrog 30.000 mladih iz vse Evrope, ki bodo v petih dneh skupnega bivanja drug z drugim delili izkušnjo vere in molitve.

V organizaciji Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine in Medškofijskega odbora za mladino se bo srečanja v Rotterdamu udeležilo tudi okrog 300 mladih iz Slovenije. Romanje se je začelo že včeraj ob 16. uri z mašo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, ki jo je ob somaševanju duhovnikov, ki bodo mlade spremljali na romanju, daroval Gregor Kunej, tajnik Medškofijskega odbora za mladino.

Evropsko srečanje mladih je priložnost, da mladi teden dni preživijo v skupnosti kristjanov iz vse Evrope in spoznajo življenje v krajevni Cerkvi. Mlade bodo medse sprejele družine in krščanske skupnosti v Rotterdamu, Haagu in Delftu z okolico. Dopoldanski program z jutranjo molitvijo in pogovorom v manjših mednarodnih skupinah bo potekal v 150 župnijah, ki bodo srečanje gostile, popoldanski pa na razstavišču Ahoy in različnih lokacijah v mestu. Mladi se bodo na razstavišču vsak dan opoldne in zvečer zbrali k skupni molitvi. Trenutki skupne molitve so srce srečanja.

V času srečanja bodo mladi razmišljali ob Pismu iz Čila, ki ga je za to priložnost napisal prior skupnosti brat Alois potem, ko se je udeležil srečanja mladih Latinske Amerike, ki je potekalo v Santiagu (v Čilu) od 8. do 12. decembra letos. Brat Alois bo med večernimi molitvami zbranim spregovoril tudi o svojem nedavnem obisku. Njegovi nagovori bodo v času srečanja v angleškem jeziku na voljo tudi na spletni strani taizéjske skupnosti.

Zadnji dan koledarskega leta popoldne se bodo mladi srečali po državah oz. regijah, tema srečanj pa bo Božja radost nas spremeni v ljudi občestva. Srečanja, ki jih bodo vodili bratje iz Taizéja, bodo udeležencem pomagala odkriti krajevne pobude, da bi romanje zaupanja lahko nadaljevali tudi po vrnitvi domov. Mlade bodo na silvestrski večerji gostile družine, ob 23.00 pa se bodo v vseh sodelujočih župnijah zbrali k molitvi za mir. Molitvi, ki se bo zaključila ob 24.00, bo sledilo srečanje z naslovom Festival narodov.

Papeževo sporočilo

Udeležencem taizejskega srečanja je pred desetimi dnevi pisal tudi sveti oče Benedikt XVI., ki na vse mlade in duhovnike, ki se bodo zbrali na 33. evropskem srečanju mladih, kliče moč in mir Svetega Duha. »Bog vas vodi k izvirom veselja,« piše Benedikt XVI. in dodaja, da mladih to veselje ne oddaljuje od solidarnosti do trpljenja človeštva, saj je tesno povezano z zaupanjem v Boga. Če bodo mladi živeli to zaupanje in ga sprejemali, bodo po papeževih besedah omogočili tisto radikalno prenovo človeškega bitja, ki jo je prinesel Jezus Kristus. »Tako boste poživljeni s pogumom in si boste upali iti proti toku, kadar je to potrebno. Upirajoč se slepilu individualizma, boste vedno bolj postajali možje in žene skupnosti v darovanju vas samih za druge,« poudarja sveti oče. Ko se bodo udeleženci novoletnega taizejskega srečanja vrnili v svoje domovine, jih bo Sveti Duh, tako papež, napolnil z neomejenim sočutjem, dal jim bo pogum za odkrivanje načinov, kako spremeniti njihove krajevne skupnosti v kraj srca in zaupanja. »Mir, ki vam ga podeljuje, bo tako blestel za druge in za svet,« še piše sveti oče in udeležence evropskega srečanja v Rotterdamu vabi na svetovni dan mladih, ki bo avgusta prihodnje leto potekal v Madridu.

Skupnost bratov iz Taizéja

Ekumensko skupnost bratov je leta 1940 ustanovil br. Roger (1915–2005) v Taizéju v francoski Burgundiji. Danes skupnost združuje brate različnih krščanskih veroizpovedi iz skoraj 30 različnih držav in skuša biti znamenje sprave in miru. Skupnost ne združuje mladih v gibanje, pač pa mlade, ki sodelujejo na srečanjih, vabi, da bi bili priče miru, zaupanja in sprave tam, kjer prebivajo, v svojih župnijah in mestih. Skupnost ob koncu koledarskega leta pripravlja evropska srečanja mladih v različnih evropskih mestih.

Slovenci in taizéjska skupnost

Slovenci smo s Taizéjem povezani že 35 let, tako z romanji v Taizé v poletnem času, kot tudi preko romanj na evropska srečanja mladih. Brat Roger je Slovenijo prvič obiskal leta 1981, leta 1987 je bilo v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja v Šentvidu nad Ljubljano pripravljeno mednarodno srečanje mladih, kjer so se prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda. Bratje iz Taizéja so na povabilo takratnega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Alojza Urana v Slovenijo prišli tudi 2. januarja 2007, ko so se po evropskem srečanju mladih v Zagrebu ustavili na enodnevnem obisku v Ljubljani.

Bratje so Slovenijo zadnjič obiskali novembra letos (od 19. do 21. novembra 2010), ko je ob 35-letnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé v Mariboru potekalo prvo vseslovensko taizéjsko srečanje mladih.

 

 

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...