Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež bo drevi daroval polnočno mašo

Papež in Sveti sedež | 24.12.2010, 01:00 Marta Jerebič

Papež ima za božične praznike natrpan urnik. Polnočnico bo daroval ob 22. uri. 25. decembra bo z osrednjega balkona vatikanske bazilike prebral božično poslanico in v 60 različnih jezikih podelil blagoslov urbi et orbi, mestu in svetu. 28. decembra se mu bo pridružil njegov brat Georg.

Papež bo 24. decembra gostil božično večerjo v papeškem stanovanju. Udeležila se je bosta tudi njegova tajnika, Georg Ganswein in Alfred Xuereb. Letošnji božič bo nekoliko turobnejši, saj je nedavno umrla ena od papeških gospodinj, ki je bila del papeške družine.

P. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža: "Papež bo ob koncu slovesnosti ob odkritju jaslic na trgu sv. Petra prižgal luč na oknu svoje delovne sobe. Pred mašo bo v jaslice poleg božičnega drevesa v svoji dnevni sobi položil dete Jezusa.“

Benedikt XVI. bo ob 22. uri daroval polnočnico, ki se je bodo udeležili veleposlaniki držav in romarji z vsega sveta. Med slovesnostjo lansko leto je papež padel na tla, ko je neka ženska uspela preskočiti varnostno ograjo, da bi ga pozdravila.

25. decembra bo papež z osrednjega balkona vatikanske bazilike prebral božično poslanico in v 60 različnih jezikih podelil blagoslov urbi et orbi, mestu in svetu.

P. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža:  "28. decembra se bo papežu pri praznovanju božičnih praznikov pridružil njegov brat. To je že dolgoletna tradicija. Ko je bil še kardinal, je Joseph Ratzinger 28. decembra odpotoval v Nemčijo, da bi bil skupaj z bratom Georgom.“

Pri zadnji slovesnosti v letu, bo papež zapel Te Deum, tradicionalno zahvalno pesem za Božje darove skozi leto. 1. januarja katoliška Cerkev obeležuje svetovni dan miru. Papež bo med mašo ta dan molil za potrebe vseh držav na svetu.

Božično obdobje se v Vatikanu uradno konča s praznikom Gospodovega razglašenja, 6. januarja. Na praznik se bomo spomnili, kako so bili modri z Vzhoda, ki jih je v Betlehem vodila zvezda, prvi, ki so obiskali in počastili Jezusa.

Papež bo ta dan daroval mašo v vatikanski baziliki in imel opoldanski nagovor. Običajno se med romarji najde tudi kakšna oseba, ki je oblečena v enega od treh modrih.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...