Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Vatikan obsodil kršenje verske svobode na Kitajskem

Papež in Sveti sedež | 17.12.2010, 17:02 Marta Jerebič

Vatikan je obsodil način in izpeljavo zasedanja državnega združenja kitajskih katoličanov, ki je potekalo od 7. do 9. decembra v Pekingu. Pod prisilo so se ga morali udeležiti številni škofje, duhovniki in laiki. Sveti sedež je to označil za grobo kršenje verske svobode.

Neprestano nadzorovanje vere državljanov in vmešavanje v notranje življenje katoliške Cerkve niso v ponos Kitajski, ampak so znamenje strahu in šibkosti ter nepopustljive nestrpnosti,« v sporočilu za javnost piše Sveti sedež. Ta je pred zasedanjem v Pekingu vernike in duhovnike pozval, naj se dogodka ne udeležijo. Vsak, ki tega navodila ni spoštoval in se je zasedanja udeležil, se mora zavedati odgovornosti pred Bogom in Cerkvijo. Vatikan je zato obsodil dejstvo, da so številne škofe prisilno privedli na zasedanje. Gre za hudo kršitev njihovih človekovih pravic, zlasti še pravice do verske svobode in pravice do svobode vesti, je Sveti sedež še zapisal v sporočilu za javnost.

Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...