Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Žrtev kršenja človekovih pravic tudi kristjani v Evropi

Cerkev po svetu | 10.12.2010, 14:47 Marta Jerebič

Mednarodni dan človekovih pravic je priložnost, da opozorimo tudi na nestrpnost in diskriminacijo do kristjanov. Ti so žrtve kršenja pravic tudi v Evropi. O tem danes razpravljajo na Dunaju, kjer poteka konferenca o verski svobodi. Pripravila jo je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.

Pred slabimi tremi meseci je Svet evropskih škofovskih konferenc ustanovil Observatorij za raziskovanje nestrpnosti in diskriminacije proti kristjanom v Evropi. Na konferenci na Dunaju so tako danes predstavili tudi poročilo te organizacije, ki poudarja, da je seznam nestrpnosti in diskriminacij obsežen. Dokument na 40 straneh vsebuje podroben opis položaja v različnih evropskih državah: od Francije, Italije, Nemčije, Velike Britanije, pa do Švedske, Turčije, Grčije in Albanije.

Direktorica observatorija Gudrun Kugler je za agencijo Sir povedala, da so dobili veliko poročil o odstranjevanju verskih simbolov, napačnem predstavljanju in negativnem stereotipiziranju kristjanov v medijih ter družbenih neugodnostih za kristjane, na primer zasmehovanju ali zapostavljanju pri napredovanju na delovnem mestu. Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic pa tudi iz drugih držav prihajajo pozivi k spoštovanju pravice do verske svobode. Med drugim se v Pakistanu stopnjujejo pozivi k odpravi spornega zakona o bogokletju in izpustitvi kristjanke Asie Bibi, za glavo katere je nek muslimanski verski voditelj razpisal denarno nagrado. Njeno življenje je tako v izjemni nevarnosti, saj so mnogi skrajneži ob primerih pomilostitve obtoženim sodili sami.

 

Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...