Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

VIDEO: Pomen božičnega drevesa

Cerkev po svetu | 06.12.2010, 20:23 Marta Jerebič

Božično drevo ni le dekorativni element, ampak ima zlasti za kristjane tudi globok simbolični pomen. Božično drevo je simbol življenja in upanja, ki je povsod po svetu okrašen z okraski in lučmi. Okraski kažejo na pomen Jezusovega rojstva.

»To drevo je tudi sredi zime, ko je vse suho in drevesa nimajo listov, zeleno in torej simbolizira življenje. Temu življenju je ime Jezus Kristus,« je za televizijsko agencijo Romereports povedal dekan Teološke fakultete v Cataluni, Arman Piuig Tarrech.

Božično drevo je simbol življenja in upanja, ki je povsod po svetu okrašen z okraski in lučmi. Okraski kažejo na pomen Jezusovega rojstva.

»Jezus je postal ubog – rojen je bil v Betlehemu, kraju revščine. Toda to je bil majhen kraj z globokim pomenom. Revščina vodi k velikemu bogastvu – duhovnemu izobilju, darovom, življenjski moči in miru.«

Božično drevo so v Vatikanu prvič postavili leta 1982 na pobudo Janeza Pavla II. Hotel je jaslice in drevo, tako da sta bila glavna dva božična simbola dobro vidna na trgu sv. Petra.

Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...