Nogomet (foto: Wikipedia)
Nogomet

Nuncija v Rusiji in Katarju o svetovnem nogometnem prvenstvu

Svet | 04.12.2010, 13:59 Marta Jerebič

Svetovno nogometno prvenstvo leta 2018 bo potekalo v Rusiji, leta 2022 pa v Katarju. Zdi se, da sta dogodka še daleč, vendar pa se bosta obe državi že kmalu začeli pripravljati nanj – zlasti z infrastrukturo. Nogometno prvenstvo bo priložnost, da bomo obe državi spoznali s političnega, gospodarskega, pa tudi verskega vidika. O tem sta za Radio Vatikan spregovorila apostolska nuncija v Rusiji in Katarju.

Apostolski nuncij v Rusiji, msgr. Antonio Mennini, je prepričan, da bo nogometno prvenstvo povečalo nacionalni ponos države, ki znova postaja vodilna ne samo na političnem področju, ampak tudi v športu. Kar zadeva gospodarstvo in socialo bo dogodek veliko pripomogel k razvoju številnih regij. »To je zelo pomembno, saj infrastruktura, začenši s cestami, v številnih regijah ni v najboljšem stanju. Dogodek bo zagotovo ustvaril številna nova delovna mesta, zlasti za mlade, in okrepil akademske raziskave.« Po besedah msgr. Menninija bo nogometno prvenstvo za kristjane priložnost, da bodo drugim pokazali na moralne vrednote v športu. »Upam, da bodo kristjani, torej tudi katoličani, sposobni pokazati mladim rodovom moralne vrednote v športu, kjer šport pomeni poštenost, spoštovanje pravil in nasprotnikov.«

Apostolski nuncij v Katarju, msgr. Petar Rajič, pa je poudaril, da je Katar prva država v zgodovini Bližnjega vzhoda, ki je bila izbrana za tako velik dogodek. »Za kristjane, pa tudi muslimane, bo to večja priložnost za delo. Prav tako bo svet lahko bolje spoznal Katar in druge države z območja Arabskega zaliva.« Svetovno nogometno prvenstvo bo tudi priložnost za razprave o pomembnih temah, kot je verska svoboda. »Dogodek bo za oblasti spodbuda, da se bodo še bolj odprle«, je dejal msgr. Rajič in dodal, da v Katarju obstaja le ena katoliška skupnost, ki deluje v prestolnici Dohi, večinoma pa jo sestavljajo tujci, ki so na delu v tej državi.

 

Svet, Cerkev po svetu