Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinal Tarcisio Bertone (foto: Gašper Furman / SŠK)
Kardinal Tarcisio Bertone

Spor glede bodočega sedeža apostolske nunciature v Ljubljani rešen

Slovenija | 28.12.2010, 11:10

Spor okoli hiše, v kateri naj bi svoj sedež dobila apostolska nunciatura, je rešen. Mestna občina Ljubljana je z zakoncema Zapletal namreč dosegla sodno poravnavo v sporu glede lastništva in odškodnine za del hiše v Ulici stare pravde v središču Ljubljane.

Dogovor, sklenjen na ljubljanskem okrožnem sodišču, pomeni, da bo hiša dokončno postala last apostolske nunciature. "Stavba se prazni 15. maja 2011 in to je končni datum, da se umaknejo vse tožbe, mestna občina pa družini plača 206.000 evrov," je za Televizijo Slovenija dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ki poudarja, da je šlo pri rešitvi za obojestransko popuščanje, da se pet tožb v obe smeri umika in s tem zaključuje. Občina lahko zdaj v skladu z predpogodbo izpred štirih let izda novo pogodbo, na podlagi katere dobi za stavbo 1,3 milijona evrov.

Spomnimo, da se je vse skupaj zapletlo zaradi zahteve zakoncev, ki živita v podstrešnem stanovanju, da jima občina plača primerno odškodnino za nakup nadomestnega stanovanja. Ker dogovora niso mogli doseči, so bile v zadnjem času vse glasnejše tudi govorice o selitvi apostolske nunciature na Hrvaško. Sicer pa je za Televizijo Slovenija predsednik SŠK in ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres že v četrtek nakazal, da je primer tik pred rešitvijo. „Ta stvar je samo vprašanje tednov, ko bo vse to zapisano tudi na papirju.“

Premier Borut Pahor je sicer že 12. julija letos ob obisku državnega tajnika Svetega sedeža kardinala Tarcisia Bertoneja v Ljubljani napovedal, da je vprašanje sedeža nunciature v Sloveniji rešeno. "Po skoraj 10. letih smo rešili problem sedeža apostolske nunciature v Ljubljani. Deset let so si moji predhodniki in jaz prizadevali, da bi ta problem rešili in morda neko srečno naključje, morda kaj drugega, je prispevalo k temu, da je srečen konec te zgodbe sovpadal z obiskom državnega tajnika v Ljubljani," je dejal premier. Z vrhovnega sodišča pa so le dan po tem sporočili, da „odločba še ni niti napisana niti vročena strankam v postopku.“

Vatikanski državni tajnik je takrat rešitev, ki jo je napovedal predsednik vlade, pozdravil. "Prostor, zagotovljen nunciaturi, je primeren za sedež papeževega zastopnika. To ima svoj pomen," je dejal kardinal Bertone in poudaril, da bo to lepo novico takoj prenesel papežu.

Spomnimo, da nunciatura čaka na stalni sedež v Sloveniji vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata 26. julija 1995. Apostolska nunciatura je diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v neki državi in ima status veleposlaništva.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...