Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ideološka zloraba 20. obletnice samostojnosti

Slovenija | 19.12.2010, 11:57

Prvi premier neodvisne Slovenije Lojze Peterle in stranka SDS zavračata sodelovanje v častnem odboru za praznovanje obletnice samostojnosti. Zmotil jih je projekt Stisni roko v pest, ki povezuje 70. obletnico ustanovitve OF in 20. obletnico neodvisnosti Slovenije.

V SDS so na svoji spletni strani zapisali, da je sodelovanje v častnem odboru zanje nesprejemljivo. Ocenjujejo namreč, da vlada zlorablja obletnico osamosvojitve za nadaljevanje ideološkega boja. Odbor bo po njihovem mnenju le krinka za nadaljnje manipuliranje na točkah, na katerih je slovenski narod zaradi nerazčiščene preteklosti žal še vedno razdeljen.

Plakat projekta ministrstva za šolstvo in šport Stisni roko v pest!, ki vabi mlade k sodelovanju, povezuje 70. obletnico ustanovitve OF in 20. obletnico neodvisnosti Slovenije ter najbolje ponazarja dejansko stanje duha v tej vladni koaliciji, kar se osamosvojitve Slovenije tiče, so zapisali. Tudi predsednik prve demokratične vlade Peterle želi "sodelovati samo pri tistih delovanjih, ki so v duhu osamosvojitve", je dejal za TV Slovenija. Tako noče sodelovati pri drugih zadevah, katerih namen je lahko tudi relativiziranje osamosvojitve.

Peterle: Proti komu bomo danes stiskali pest?!

Stisni roko v pest
Stisni roko v pest © nn
V službi za državne proslave so sicer pojasnili, da namen državnih proslav ni delitev in da je projekt Stisni roko v pest! zgolj projekt ministrstva za šolstvo. Ob tem so pozvali Peterleta in predsednika SDS Janšo, naj se proslave udeležita. Peterle pravi, da se bo proslave udeležil, če bo v duhu osamosvojitve, ne pa katerih drugih interesov. "Z veliko skrbjo spremljam projekt ministrstva za šolstvo Stisni roko v pest; mene je kar zmrazilo, ko sem slišal to geslo. Se moramo res vračati k revolucionarnim geslom preteklega stoletja? Ne bi bilo bolje, če bi si rekli Podajmo si roke? Osamosvojitev nas je obogatila z edinstveno izkušnjo - stopiti skupaj. Proti komu bomo danes stiskali pest?! Težko bomo dosegli kaj velikega skupaj, če te razdeljenosti ne bomo premagali. Zdi se mi, da se bolj bližamo letu 1941 kot letu 2011. Ko gledam, s čem si populisti ali celo posamezna ministrstva pomagajo, se sprašujem, kam gremo. Leta 1991 smo bili v ključnih trenutkih sposobni enotnosti. Takrat je bilo skupno dobro prva vrednota. Kasneje se je začela oblast izrazito privatizirati za interese manjših skupin ne nujno samo vladajoče opcije. Za to bomo še dolgo plačevali, to nas je pripeljalo do tega, da se danes ljudje ne počutijo v pravni državi. Ta občutek ni dober. Danes imamo tendenco k nacionalni in socialni demagogiji. Zaenkrat ne vidim veliko možnosti za trezno in realistično, v skupno dobro usmerjeno politiko. Stranke taktizirajo s populističnimi gesli. Spomnim se izjave gospoda Erjavca z radijske predstavitve kandidatov za evropske volitve. Ko sem povedal, da ima moja mama le okoli 300 evrov pokojnine, mi je rekel: "Večkrat si bil v vladi, pa nisi poskrbel za penzijo svoje mame?!" Povsod v Evropi bi minister po taki izjavi nemudoma letel iz vlade! A smo v vladah zato, da bomo skrbeli za svoje sorodnike? Takrat je bil gospod še minister, pa se nihče ni obregnil ob to," je v intrevijuju za STA dejal Peterle.

Sicer pa naj bi ob obletnici plebiscita potekali dve ločeni proslavi, poleg državne pripravlja ločeno proslavo še Združenje veteranov slovenske osamosvojitve.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...