Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Za izvedbo nedeljskega referenduma praktično vse pripravljeno

Slovenija | 10.12.2010, 07:04

Za izvedbo nedeljskega referenduma o zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je praktično že vse pripravljeno. V nedeljo bo po državi med 7. in 19. uro odprtih več kot 3400 volišč, na katerih bo 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko oddalo svoj glas.

Državna volilna komisija (DVK) se je namreč v četrtek seznanila s potekom priprav na izvedbo referenduma. Kot so ugotovili, te potekajo nemoteno, tako da je za izvedbo referenduma praktično vse pripravljeno. Volišča se bodo v nedeljo odprla ob 7. uri, zaprla pa ob 19. uri. Volivci so na dom že prejeli obvestilo, iz katerega je razvidno, na katerem volišču lahko glasujejo. Tisti, ki obvestila niso prejeli, naj se odpravijo na najbližje volišče oziroma tisto, na katerem glasujejo njihovi družinski člani.

Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument - osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje. Pred glasovanjem se morajo podpisati v volilni imenik, nato pa prejmejo glasovnico.

Referendumsko vprašanje na glasovnici se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?".

Navodilo za glasovanje bo napisano na glasovnici, glasuje pa se tako, da se obkroži odgovor "za" ali "proti". Glasovnica bo sicer veljavna, če bo iz nje jasno razvidna volja volivca.

Ob glasovanju v Sloveniji bo glasovanje potekalo tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po lokalnem času, postopek glasovanja pa bo potekal na enak način kot v Sloveniji. Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih lahko glasujejo slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini, ki se jim za glasovanje ni bilo treba posebej prijaviti, poleg njih pa je takšno glasovanje zahtevalo 185 volivcev, ki so v tujini začasno. Po pošti iz tujine pa bo glasovalo 1868 volivcev, ki so zahtevali takšno glasovanje.

Po zaprtju volišč bodo volilni odbori začeli s štetjem glasovnic, na spletni strani DVK pa bodo nato sproti objavljali preštete glasove. Že ob 19. uri bodo objavljeni izidi predčasnega glasovanja, nato pa bodo podatki v računalniško mrežo prihajali sproti.

Dan po glasovanju bodo glasovnicam prišteli še tiste, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še glasovnice iz tujine. Celoten postopek ugotavljanja izidov bo predvidoma zaključen do 28. decembra.

Od petka so polnoči do nedelje do zaprtja volišč bo veljal volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Do 7. ure zjutraj lahko državljani domnevne kršitve molka sporočijo Operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00, od 7. do 19. ure pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...