Marko ZupanMarko Zupan

Murksosoboški škof se je srečal s sombotelskim škofom

Slovenija | 07.12.2010, 21:10

Murskosoboški in sombotelski škof sta se prvič srečala že na umestitvi škofa Štumpfa, 10. januarja letos, v Murski Soboti. Drugič pa v Lendavi, 20. avgusta, ko je škof Veres ob madžarskem državnem prazniku obiskal tamkajšnje madžarsko govoreče vernike.

Že avgusta sta škofa poudarila, kako pomembna so tovrstna srečanja in skupna načrtovanja glede nekaterih posebnosti, značilnih za obe škofiji. Takrat sta se dogovorila o ureditvi dušnopastirskega dela med porabskimi Slovenci, v Števanovcih in Dolenjem Seniku ter med madžarsko govorečimi verniki v Lendavi.

Murskosoboški škof se je odzval povabilu sombotelskega škofa in ga zato skupaj z generalnim vikarjem, msgr. Francom Režonjem, obiskal v torek, 7. decembra 2010. Sogovornika sta ugotovila, da so rešitve glede pastorale obeh manjšin ustrezne, vendar je potrebno bedeti in iskati vedno nove načine oznanjevanja evangelija. Premalo je ohranjati jezik, ampak je potrebno ljudi ozavestiti, da bodo živeli po krščanskih vrednotah. Napredek verske brezbrižnosti je namreč znatno opazen tudi na področju življenja manjšin.

Škof Štumpf je škofa Veresa informiral tudi o ekumenskem dogodku v Lendavi, ko so katoliški, evangeličanska in kalvinski škofje obhajali skupno bogoslužje, med katerim so vernikom vseh treh Cerkva izročili ekumensko slovensko-madžarsko sveto pismo. Dogodek je namreč zelo pomenljiv za poglobite vere in utrjevanje vezi med slovenskimi in madžarsko govorečimi verniki različnih Cerkva.

Škofa sta spregovorila tudi o aktualnih družbenih in cerkvenih dogajanjih v Sloveniji in na Madžarskem. Položaj katoličanov v obeh državah postaja vedno bolj nepredvidljiv in zaskrbljujoč. To občutijo predvsem mladi, ki so najbolj ogrožena skupina v obeh škofijah. Škofa sta mnenja, da morata skupaj iskati načine, kako mlade nagovoriti in vernikom pomagati, da bodo iz tradicionalne prešli k osebni veri. Prav izvenzakonske skupnosti so najbolj izrazita posledica pomanjkanja osebne vere med ljudmi. Zato sta škofa spregovorila o nujnosti nove evangelizacije družin.

Spregovorila sta tudi o birmanski pastorali in načinu vizitiranja župnij. V zvezi s tem si bosta škofa še naprej izmenjavala pastoralne izkušnje.

Škof Veres je škofu Štumpfu razkazal muzejski del škofije, ki se lahko pohvali z gradbenim stilom in opremo iz leta 1777, ko je bila sombotelska škofija ustanovljena. Po delovnem kosilu sta škofa obisk sklenila s skupno molitvijo v sombotelski stolnici, ki je tretja največja cerkev na Madžarskem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...