Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Začenja se predčasno glasovanje na referendumu o RTVS

Slovenija | 07.12.2010, 06:59

Volivke in volivci, ki se v nedeljo, 12. decembra, ne bodo mogli udeležiti referenduma o zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), lahko svoj glas oddajo na predčasnem glasovanju. To poteka od danes do četrtka med 9. in 17. uro na sedežih upravnih enot.

Predčasno glasovanje bo na sedežih vseh upravnih enot od danes do četrtka med 9. in 17. uro. Volivec lahko glasuje lahko samo na tistem volišču oziroma upravni enoti, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče. Na volišču bodo morali volivci podpisati zahtevo, da želijo predčasno glasovati, dodatni podpis v volilni imenik pa ne bo potreben.

V četrtek pa se bo iztekel rok, da katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih OMNIA. Gre za primere, ko denimo želi volivec iz Maribora glasovati v Ljubljani.

Za takšen način glasovanja morajo volivci do četrtka obvestiti svojo okrajno volilno komisijo oz. upravno enoto ter ob tem tudi navesti, na katerem izmed volišč OMNIA želijo glasovati. Seznam teh volišč je dostopen na spletni strani Državne volilne komisije.

Prav tako do četrtka je mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu. Volivce, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bodo mogli priti na volišča, bo v nedeljo na domu obiskal t. i. leteči odbor.

Tudi pri referendumu o RTVS so vse okrajne volilne komisije določile najmanj eno redno volišče, ki je dostopno invalidom. Na posameznih od teh volišč pa se bo glasovalo tudi z elektronsko glasovalno napravo. Volivci - invalidi, ki bi ocenili, da jim njihovo "domače" volišče ni dostopno, lahko do četrtka vložijo zahtevo za glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...