Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jožica Ličen (foto: Jože Bartolj)
Jožica Ličen

Nagradili so prostovoljce

Slovenija | 07.12.2010, 06:57

Ob minulem svetovnem dnevu prostovoljstva so se v Dijaškem domu Škofijske gimnazije v Vipavi zbrali sodelavci Karitas. Po sveti maši je ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal podelil priznanja najbolj zaslužnim prostovoljcem.

V Škofijski karitas Koper deluje 3000 stalnih in občasnih prostovoljcev, ki so v lanskem letu opravili preko 100.000 ur prostovoljnega dela na področju pomoči družinam in posameznikom v stiski. „Priznanje za nesebično pomoč si zaslužijo prav vsi, zato na Tajništvu škofijske Karitas vsako leto predlagamo škofu Metodu Pirihu določeno skupino sodelavcev - prostovoljcev, ki se je zaradi povečanih ali izrednih razmer še posebej angažirala,“ je zapisala namestnica ravnatelja Jožica Ličen in dodala, da stečaji številnih podjetji, nizki dohodki in vse večja brezposelnost se je dotaknila tudi primorskega človeka, ki je bil prisiljen iskati pomoč pri Karitas.

V prvih desetih mesecih letos je v centrih Karitas prejemalo pomoč preko 4000 družin ali posameznikov, razdeljene je bilo 260 ton hrane, opravljenih je bilo na tisoče pogovorov, zato odločitev o podelitvi priznanj ni bila težka. „V imenu celotne ekipe, ki je po ustaljenem urniku teden za tednom na razpolago prosilcem pomoči za celotno dekanijo ali območje so priznanja prevzeli odgovorni v posameznih centrih Karitas, in sicer: Bovec – Bibjana Jankovič, Tolmin – Darinka Pervanje, Grgar – Giulijana Spina, Nova Gorica – Renata Vončina, Ajdovščina – Hermina Radinja, Idrija – Cilka Gantar, Sežana – Ivanka Fonda, Postojna – Marjan Geržina, Pivka – Julka Dekleva, Ilirska Bistrica – Božidara Česnik, Koper – Pavla Brec, Portorož – Anita Valič in Izola – Lidija Čop; priznanje je prejela tudi Ljuba Soban iz Lokavca, ki že več let skrbi za zbiranje podatkov o tovrstni pomoči,“ je zapisala Jožica Ličen.

Poleg pomoči v hrani in plačilom položnic, je bila pri Karitas v zadnjem mesecu najbolj izdatna pomoč ljudem, ki so jih prizadele poplave. Na področju Goriškega in Istrskega območja je do konca novembra že prejelo pomoč 53 družin in posameznikov v skupnem znesku 50.000 evrov, trenutno je še šest nerešenih prošenj iz Goriške.

„V Škofijski karitas Koper smo ponosni na mrežo Karitas, ki je preko sodelavcev župnijskih, dekanijskih in območnih Karitas sposobna stopiti v stik s pomoči potrebnimi in v vseh trinajstih centrih Karitas po škofiji omogočiti prosilcu pomoči osebni pogovor in individualno pomoč v skladu z Etičnimi načeli karitas,“ še poudarja namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...