Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pevke Bodeče neže s Primskovega pri Kranju  (foto: Vesna Sever)
Pevke Bodeče neže s Primskovega pri Kranju

Prav lušno je na svet živet'

Radijski utrip | 06.11.2010, 18:00

V prvi novembrski oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo poslušali pevce in godce, ki so bili izbrani za nastop na regijskem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Osrednje Slovenije in Gorenjske.

Nastope skupin in posameznikov, ki so se predhodno predstavili na območnih srečanjih, si je ogledala strokovna spremljevalka Katarina Šetinc in pripravila izbor za regijsko srečanje. Prireditev je 17. oktobra na gradu Bogenšperk pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Litija.

Kot prve so nastopile pevke Bodeče neže. 20 let delujejo pod okriljem Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju. Nastopajo za potrebe plesalcev, prirejajo pa tudi samostojne koncerte. Ubrane glasove petih pevk smo slišali v ljubezenski in pripovedni pesmi.

Ljudsko glasbeno izročilo danes ne živi samo med starejšimi. Kljub drugačnemu zvočnemu svetu ga poznajo in cenijo tudi mladi. Še posebej, če se z njim srečujejo že od otroštva. To velja za skupino Mlada Zarja iz Račne in Čušperka, ki je ljubezen do ljudske glasbe podedovala od svojih staršev. Pevci poustvarjajo tako ljudske kot tudi sodobne pesmi v vokalni in inštrumentalni izvedbi. Delujejo od leta 2007, ko so se združili, da bi popestrili program ob praznovanju 10 letnice delovanja skupine Zarja. V oddaji smo slišali oboje.

Pevci ljudskih pesmi pri Kulturno umetniškem društvu Triglav Slovenski Javornik in Kulturnem društvu Karavanke Tržič
Pevci ljudskih pesmi pri Kulturno umetniškem društvu Triglav Slovenski Javornik in Kulturnem društvu Karavanke Tržič © Vesna Sever

Pevke Kulturno umetniškega društva Folklorne skupine Javorje delujejo peto leto, v kraju Šmartno pri Litiji. Folklorni skupini pomagajo pri njihovih nastopih, predstavljajo pa se tudi samostojno. Ideje za ustvarjanje črpajo predvsem iz domačega okolja, kjer je ljudska pesem še živa.

Gradivo za svoje delovanje na terenu in v različnih publikacijah iščejo tudi Pevci ljudskih pesmi pri Kulturno umetniškem društvu Triglav Slovenski Javornik in Kulturnem društvu Karavanke Tržič. Mladi pevci poskušajo zapeti pesmi po starih zapisih in posnetkih, v čim manj spremenjeni obliki.

Na regijskem srečanju na Bogenšperku so se predstavili še Fantje z Viča, pevki Ani Rehberger in Francka Rozman iz Cerkelj na Gorenjskem in Pevsko društvo invalidov in upokojencev Logatec. Albin Slabe, doma z Idrškega, ki sicer spremlja plesalce v folklorni skupini Hotedrščica, je igral na frajtonarico. Mazurke iz Javorij in Podblice ter svatbene polke iz okolice Kranja pa so zaigrali godci, ki prihajajo iz Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega. Alpski godčevski sestav igra za potrebe folklorne skupine, za inštrumente pa poprimejo tudi ob posebnih priložnostih in na samostojnih nastopih. Njihov repertoar obsega viže iz vse Slovenije, poudarek pa dajejo tistim z Gorenjskega.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Radijski utrip, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.