VIDEO: O prestopu anglikancev v Katoliško Cerkev

Svet | 29.11.2010, 22:08 Marta Jerebič

Po besedah westminstrskega nadškofa Vincenta Nicholsa je sodelovanje Anglikanske in Katoliške Cerkve prešlo v novo, pozitivno fazo. Na simpoziju o Johnu Henryju Newmanu, ki je nedavno potekal v Rimu, je pohvalil držo anglikanskega primasa Rowana Williamsa ob prestopu petih anglikanskih škofov v Katoliško Cerkev. Williams je namreč dejal, da do njih še vedno goji globoko spoštovanje.

Pred kratkim je bilo napovedano, da bo leta 2011, ko bo ustanovljen Ordinariat, 50 anglikanskih duhovnikov vstopilo v Katoliško Cerkev. Predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa

Msgr. Vincent Nichols, je v pogovoru za televizijsko agencijo Romereports povedal, da se bodo »v začetku prihodnjega leta Ordinariatu pridružile prve majhne anglikanske skupnosti, skupaj z njihovimi duhovniki. Postopek bo stekel v obdobju med januarjem in binkoštmi.«

Sicer pa anglikance in katoličane prav v tej zadevi močno povezuje bl. John Henry Newman. Anglikansko Cerkev je zapustil, ko je bil star 44 let.

“Newman se je po tem še naprej srečeval s svojimi prijatelji v Anglikanski Cerkvi, kot to počnemo tudi danes, ko gojimo prijateljske vezi z anglikanskimi škofi, saj imamo eno samo poslanstvo oznanjevanja Jezusovega evangelija v naši deželi,« je dejal predsednik škofovske konference Anglije in Wellsa.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež