Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Reportažno vozilo CTV (foto: Romereports.com)
Reportažno vozilo CTV

VIDEO: Papež si je ogledal novo reportažno vozilo CTV

Papež in Sveti sedež | 17.11.2010, 19:46 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. si je po današnji splošni avdienci ogledal in blagoslovil novo reportažno vozilo vatikanskega televizijskega centra CTV, ki bo pomagalo pri televizijskem prenosu vseh večjih vatikanskih dogodkov. Vozilo bodo v prihodnjih dneh še dokončno pripravili, za prenose pa ga bodo začeli uporabljati za božične praznike.

Vatikanski televizijski center je bil ustanovljen leta 1983 na pobudo Božjega služabnika Janeza Pavla II. Vatikanska televizija prenaša približno 200 dogodkov, ki potekajo v Vatikanu, poleg tega pa tudi posnetke s papeževih pastoralnih obiskov in potovanj.

Predstavniki Svetega sedeža so novo reportažno vozilo z opremo visoke ločljivosti HD predstavili že na včerajšnji tiskovni konferenci. Na njej so spregovorili predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja nadškof Claudio Maria Celli, direktor Vatikanskega televizijskega centra p. Federico Lombardi, vrhovni predstojnik Kolumbovih vitezov Carl Albert Anderson in predsednik Sony Italia Gildas Pelliet.

Gre za največjo naložbo CTV v zadnjih letih, ki jo je bilo mogoče uresničiti tudi zaradi ugodnih pogojev podjetja Sony in prispevka Kolumbovih vitezov, ki so nakup reportažnega vozila sofinancirali. Kot je pojasnil predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja nadškof Celli, se odgovor na vprašanje, zakaj se je Sveti sedež odločil za nakup sodobnega reportažnega vozila, med drugim skriva v nedavno objavljeni papeževi posinodalni apostolski spodbudi Verbum Domini, kjer je rečeno, da se k odnosu med Božjo besedo in kulturami spaja tudi previdna in modra uporaba starih in novih sredstev družbenega obveščanja. P. Lombardi je ob tem omenil še zahtevo po kakovosti poročanja, kar je še eden od razlogov za nakup reportažnega vozila. »To je bila neizogibna odločitev. Zdaj včasih moramo zagovarjati te stroške pred tistimi, ki mislijo, da je šlo za ambiciozno ali pretirano potezo. Toda nismo mogli, da je ne bi storili. Če bi se odločili drugače, bi papeževa podoba v prihodnjih letih postopoma izginila iz televizijskega sveta,« je pojasnil direktor Vatikanskega televizijskega centra.

Direktor podjetja Sony Pelliet je predstavil nekatere značilnosti novega reportažnega vozila. Izdelano je bilo izdelano v Italiji in je opremljeno z najsodobnejšimi tehnološkimi napravami. Vozilo je razdeljeno v štiri operativni prostore in ima 16 kamer visoke ločljivosti, ki omogočajo optimalne rezultate pri snemanju.

 

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...