Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Forbes: Benedikt XVI. peti najvplivnejši na svetu

Svet | 05.11.2010, 20:07 Marta Jerebič

Seznam najvplivnejših ljudi na svetu, ki ga letno izda ameriška revija Forbes, je napisan na osnovi posameznikovega premoženja, oblasti in vpliva na svetovno dogajanje. Papež Benedikt XVI. je uvrščen na peto mesto.

Na vrhu letošnjega seznama se je znašel kitajski ljudski predsednik Hu Jintao, takoj za njim pa je na seznamu ameriški predsedniki Barak Obama. Na tretje mesto se je uvrstil savdskoarabski kralj Abdulah, četrto mesto pa si je prislužil Vladimir Putin.

Papež Benedikt XVI. je pristal na petem mestu predvsem zaradi svojega vpliva na več kot milijon katoličanov po vsem svetu. Tako se je pomaknil za šest mest višje z lanskoletnega enajstega mesta.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je uvrstila na šesto mesto, to pa pomeni, da je trenutno najvplivnejša ženska na svetu.

Na sedmem mestu se je znašel angleški premier David Cameron, njemu pa sledi zanimiva izbira predsednika ameriških zveznih rezerv Ben Bernanke, nadzornik tiskanja denarja v ZDA.

Papežu Benediktu XVI. kot verskemu voditelju sledi Dalai Lama, ki se je uvrstil na 39. mesto.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...