Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Turška zastava (foto: Wikipedia)
Turška zastava | (foto: Wikipedia)

VIDEO: Turška vlada bo vračala nepremičnine pravoslavni Cerkvi

Cerkev po svetu | 02.11.2010, 12:14 Marta Jerebič

Turška vlada naj bi prvič v zgodovini vrnila lastnino, ki pripada verski manjšini. Po poročanju turškega časopisa Habeturka, bo sirotišnico, ki se nahaja na enem od otokov v marmarskem morju, vrnila carigrajskemu patriarhatu.

Laična turška vlada je namreč verskim organizacijam z zakonom iz leta 1936 prepovedovala posedovanje zasebne lastnine. Sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je sedaj odločilo drugače.

Turški uradniki morajo sicer to novico še potrditi, strokovnjaki pa menijo, da bo vrnitev stavbe sprožilo val novih zahtev za vračilo, saj je vlada v preteklosti zasegla več kot 20 drugih zgradb velike vrednosti.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...