Marko ZupanMarko Zupan
Sneg, ceste, plundra (foto: Robert Božič)
Sneg, ceste, plundra

Sneži v večjem delu države, obstaja nevarnost poledice

Slovenija | 01.12.2010, 09:02

V večjem delu države sneži in sneg se oprijemlje cestišč. Na avtocestah in cestah so plužne in posipne skupine, zato na teh odsekih promet poteka upočasnjeno. Voznikom na Prometno-informacijskem centru za državne ceste priporočajo strpno in previdno vožnjo. Danes bo oblačno s padavinami, ker bo sneg prehajal v dež, bosta možna žled in poledica.

Vreme

Promet je zdaj že sproščen na primorski avtocesti, ki je bila zaprta zaradi zdrsov tovornih vozil med priključkom Senožeče in razcepom Nanos v smeri Ljubljane. Promet je preusmerjen na vzporedno cesto. Na vrhniškem klancu so obstala tovorna vozila v smeri Kopra. Na avtocesti in cestah v okolici Kozine in Postojne je zaradi ledenega dežja nevarnost poledice.

Tovorna vozila izločajo na hitri cesti Razdrto - Vrtojba pred cestninsko postajo Bazara v smeri Podnanosa, na primorski avtocesti pred počivališčem Ravne, med počivališčem Povir in razcepom Gabrk, ter na priključku Kozina v smeri Ljubljane in na dolenjski avtocesti med predoroma Debeli hrib in Mali vrh v smeri Novega mesta na odstavni pas.

Zaradi snega na cestišču so za priklopnike in polpriklopnike zaprte ceste Ajdovščina - Col - Črni vrh - Godovič, Ajdovščina - Podnanos, Idrija - Godovič in Kobarid - Bovec. V Vipavski dolini je zaradi burje prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in kamp prikolice tako na hitri kot na regionalni cesti.

Zaradi zimskih razmer je prepoved vožnje na hrvaški strani mejnega prehoda Petrina za tovorna vozila. Na cesti čez prelaz Korensko Sedlo so obvezne verige, cesti čez prelaza Vršič in Pavličevo Sedlo sta zaprti, na avstrijski strani prelaza Jezersko so obvezne verige, za tovorna vozila nad 7,5 tone je cesta zaprta.

Zaprti sta tudi cesti Mojstrana - Vrata zaradi zasneženega cestišča,cesta Dragarji - Medvedjek - Draga pa je v zimskem času zaprta.

Iz Ljubljanskega potniškega prometa pa so sporočili, da je avtobus obstal na klancu Spodnje Črnuče (pri prehodu čez progo), zato bo linija 8 (smer Gameljne) predvidoma do izboljšanja razmer na interventnem obvozu.

Po podatki Agencije za okolje RS (Arso) bo na Primorskem deževalo, drugod pa snežilo. Čez dan bo predvsem na območju med Trnovskim gozdom in Snežnikom in tudi ponekod v južni ter vzhodni Sloveniji sneg prehajal v dež, zato bosta možna žled in poledica.

Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ki bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

V četrtek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem okoli 10 stopinj C.

Slovenija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...