Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Identiteta duhovnika povezana z vero v Jezusa Kristusa

Slovenija | 30.11.2010, 17:07

V prostorih Nadškofijskega ordinariata v Ljubljani se je sklenila dvodnevna seja Slovenske škofovske konference. Poleg slovenskih škofov so se je udeležili tudi gostje iz sosednjih škofovskih konferenc, videmski škof Andrea Bruno Mazzocato, škof Josip Mrzljak iz Hrvaške in škof Gyorgy Udvardy iz Madžarske. Glavna tema pogovorov je bila identiteta duhovnikov.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je poudaril, da problematika identitete duhovnika v današnjem sekulariziranem svetu ostaja, kar je še posebej pokazalo leto duhovništva, ki se je končalo letos junija. „Osnovna misel je, da je treba duhovniku v njegovem stalnem oblikovanju pomagati, da pride do čimbolj jasne samopodobe, tega kaj je in kaj ni,“ je povedal nadškof Stres. Škofje so se strinjali, da mora duhovnik oz. bogoslovec sam priti do spoznanja oz. odločitve o tem, kaj mora biti kako naj samega sebe pojmuje.

„Ta zavest identitete je najtesneje povezana z vero v Jezusa Kristusa dobrega pastirja. Duhovnik mora sebe gledati kot sodelavca Jezusa Kristusa dobrega pastirja,“ pravi ljubljanski nadškof. Pri tem je po njegovih besedah pomembno, da se ta zavest prenaša tudi na občestva po župnijah, da je v njihovem interesu, da bi duhovnik bil to kar je. Nadškof Stres je povedal, da je mladi v semenišča danes prihajajo iz drugačnih družin, kot pa včasih. „Zato je treba prilagoditi vzgojo. Ta mora biti še bolj kot do sedaj – osebna,“ še dodaja. Škofje so se tudi strinjali, da bo v prihodnje za boljšo duhovno in teološko formacijo bogoslovcev in duhovnikov potrebno uvesti posebno leto priprave, pred vstopom v študij, ki naj bi začelo veljati že prihodnjo jesen.

Poročilo Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference s 57. redne seje Slovenske škofovske konference

V prostorih Nadškofijskega ordinariata na Ciril-Metodovem 4 v Ljubljani je v ponedeljek, 29 in torek, 30. novembra 2010, potekala 57. redna seja SŠK. Poleg slovenskih škofov so se je udeležili tudi predstavniki sosednjih škofovskih konferenc. Italijansko škofovsko konferenco (CEI) je zastopal videmski nadškof msgr. Andrea Bruno Mazzocato, hrvaško varaždinski škof msgr. Josip Mrzljak ter madžarsko msgr. Gyorgy Udvardi, pomožni škof v škofiji Esztergom – Budimpešta. Zastopnik Avstrijske škofovske konference (ÖBK) se je opravičil. Škofa iz tujine sta predstavila letni poročili o ključnih dogodkih v tamkajšnjih Cerkvah.

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja je bila sinoči ob 18.30 maša, ki jo je ob somaševanju domačih in tujih škofov daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. dr. Anton Stres.

Škofje so se prvenstveno posvetili razpravi o duhovni in teološki formaciji bogoslovcev in duhovnikov. Nadškof Mazzocato je spregovoril o osnovni in stalni formaciji duhovnikov, ki je del nadaljnje permanentne formacije in pomaga vsakemu duhovniku, da poglablja svojo poklicno in stanovsko identiteto. Teološka in duhovna formacija sta bolj kot pridobivanju novih veščin namenjeni krepitvi duhovnikove samopodobe in njenemu uresničevanju v družbi. Videmski nadškof je duhovniško identiteto izpostavil kot identiteto Jezusa Kristusa, ki zahteva živo vero, osebno spreobračanje in medsebojne odnose z drugimi ljudmi.

Formacija pripravnikov na duhovniški stan kot tudi formacija že posvečenih zajema štiri razsežnosti: človeško (osebnostno), duhovno, intelektualno in pastoralno (v poslanstvu v skupnosti verujočih). Težave, s katerimi se Cerkev sooča, je premajhna čustvena in človeška zrelost kandidatov za duhovništvo. Kar zadeva identiteto duhovnika, naj bi le-ta vedel, kdo je, kaj so njegove prioritete in k čemu je po zgledu Jezusa kot dobrega pastirja tudi poklican.

Prihodnje pastoralno leto bo v Cerkvi na Slovenskem posvečeno družbeni pravičnosti, kakor jo pojmuje družbeni nauk Cerkve in še posebej zadnja papeževa okrožnica z naslovom Ljubezen v resnici.

Škofje so sklenili, da bo naslednji vseslovenski katoliški verski shod leta 2015. Seznanili so se z aktualnimi odnosi v družbi in razmerjem med Cerkvijo in državo. Spregovorili so o vsebinskih poudarkih plenarnega zasedanja predsednikov Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki bo prihodnje leto v Tirani v Albaniji in za katerega za temo SŠK predlaga novo evangelizacijo. Razlog je v tem, da je sekularizacija v Evropi dobila izredne razsežnosti, zato je treba iskati nove načine, kako oznanjati evangelij današnjemu človeku.

Predsednik statutarne komisije škof Glavan je predstavil statute medškofijskih organizmov v Cerkvi na Slovenskem, ki bodo v kratkem izšli v knjižni obliki. Potrdili so imenovanja članov Komisije za šolstvo ter disciplinskega in gospodarskega sveta Slovenskega papeškega zavoda Slovenik, pa tudi novega predsednika Sveta katoliških laikov Slovenije (SKLS). Seznanili so se z datumi dveh predvidenih obiskov papeža Benedikta XVI. v naši neposredni bližini: 7. in 8. maja 2011 bo papež v Ogleju in Benetkah, 4. in 5. junija 2011 pa v Zagrebu.

Apostolski nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castelló in predsednik SŠK nadškof Stres sta v okviru seje podelila tudi dve cerkveni odlikovanji. Generalnemu tajniku in tiskovnemu predstavniku SŠK dr. Andreju Sajetu sta v imenu papeža Benedikta XVI. podelila listino s častnim nazivom papeškega kaplana monsinjor, dekanu Fakultete za poslovne vede, ki deluje v okviru Katoliškega inštituta, dr. Lovru Šturmu pa častni naziv viteza komendatorja reda sv. Gregorja Velikega.

Škofje so se odločili, da bodo nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije pri Svetem sedežu dr. Ivanu Reberniku za življenjsko delo podelili odličje sv. Cirila in Metoda.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...