Marko ZupanMarko Zupan
Zdravnica in pacient (foto: nn)
Zdravnica in pacient

Urologi moške pozivajo k bolj zavestni skrbi za prostato

Slovenija | 19.11.2010, 14:48

Rak prostate je najpogostejši rak med moškimi v Sloveniji, letno odkrijejo okoli 900 novih primerov. S starostjo naraščajo tudi težave s prostato, večkrat se začnejo že po 30. letu. Zato v Združenju urologov Slovenije moške pozivajo, naj bolje skrbijo za svoje zdravje. Še vedno namreč moške k zdravniku najpogosteje pripeljejo zaskrbljene žene.

Akcijo osveščanja Slovencev bodo v združenju slovenskih urologov podprli z tudi velikim modelom prostate, ki bo potoval po slovenskih mestih. Urolog iz UKC Ljubljana Andrej Kmetec je na petkovi novinarski konferenci ob predstavitvi akcije opozoril, da je preventiva najpomembnejša.

Vsi moški bi morali imeti v zavesti, da je treba na pregled k urologu, je ob tem menil urolog iz Splošne bolnišnice Celje Igor Bizjak. Prav v celjski bolnišnici trenutno s pomočjo farmacevtskih družb organizirajo brezplačne preventivne preglede prostate. Kot je dejal Bizjak, bo na voljo 100 brezplačnih pregledov, da je interes med moškimi za te preglede velik, pa po njegovih besedah kaže podatek, da termine za preglede običajno zapolnijo v dveh urah.

Težave s povečano prostato se običajno pojavijo po 50. letu starosti, le okoli 20 odstotkov moških s težavami pa o teh tudi spregovori. Kot je danes dejal Kmetec, se najpogosteje zgodi, da so žene tiste, ki moške pripeljejo k zdravniku, moški namreč o tovrstnih težavah ne govorijo.

Kmetec opozarja na zmotno mišljenje, da so bolezni prostate samo stvar starejših. Težave se lahko pojavijo že po 30. letu starosti in moškega spremljajo vse življenje.

Najpogostejše bolezni prostate so benigno povečanje, prostatitis, rast fibroznega tkiva in najbolj strašljiva - karcinom prostate. Skupna jim je težava z odvajanjem urina, pravi Bizjak. Poleg te pa težave s prostato spremljajo še pogosto ali težavno mokrenje, počasno in nepopolno praznjenje mehurja, slab in prekinjen curek urina, težave s potenco ter pogosta vnetja sečil, je še navedel Bizjak.

Slovenija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...