Marko ZupanMarko Zupan

Teden zaporov z naslovom Bodi z menoj

Slovenija | 20.11.2010, 20:47

Teden zaporov, ki v svetovnem merilu vsako leto poteka v okviru krščanskih Cerkva in skupnosti, bo letos trajal od nedelje, 21. do sobote, 27. novembra 2010.

Geslo Bodi z menoj (prim. Lk 23,42–43) je vzeto iz odlomka nedeljskega evangelija ob začetku tedna zaporov. Evangelij opisuje prizor Kristusa na križu in se navezuje na vsebino tedna zaporov, saj se po mnenju organizatorjev »prepletata zlomljen svet in čudežna Božja ljubezen. Na kraju, kjer se zdita osamljenost in ločenost nepremagljivi, zaslišimo Jezusove besede spokorjenemu hudodelcu: »Z menoj boš v raju«, ki v osamljenega in zlomljenega človeka vnašajo upanje«.

Organizatorji in prostovoljci želijo javnost opozoriti na potrebe zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Namen tedna je spodbuditi ljudi k okrepitvi in utrditvi upanja tudi s pomočjo molitve in konkretnih prostovoljnih akcij, ki jih organizira Zaporniški vikariat.

V Zaporniškem vikariatu skupaj z zaporniškim vikarjem Robertom Friškovcem deluje okrog 30 prostovoljcev, ki spremljajo zapornike. Njihovo poslanstvo je osredotočeno na posredovanje pozitivnih izkušenj v smislu človeških odnosov, zmanjšanje čustvenih obremenitev, ki so posledica institucije in položaja v njej, razširitev možnosti za komuniciranje in prilagajanje na nove vedenjske vzorce.

V frančiškanski cerkvi na Tromostovju v Ljubljani bo v sredo, 24. novembra 2010, po večerni maši, ki bo ob 19.00, molitev ob tednu zaporov.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...