Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Helena Zevnik Rozman (foto: ARO)
Helena Zevnik Rozman

O dobrodelnosti in o krizi zakona

Slovenija | 17.11.2010, 09:58

Ljudje radi naredimo kaj dobrega. Ob tem se počutimo zadovoljne, vesele, celo vzhičene. Dobro delo nam daje notranjo moč in energijo. Pa vendar so vzgibi za ta naša dejanja zelo različni.

Pogosto menimo, da smo naredili dobro delo drugemu človeku, medtem ko le-ta te naše pomoči ne sprejema tako. Lahko mu je ta pomoč vsiljiva, ga rani v njegovem dostojanstvu. Kdaj sem resnično dobrodelen? Na kaj moram biti pozoren ob svojih dobrih delih? Ali je nedeljski dar pri maši, dobrodelen SMS ali podaritev odvečnih oblek dovolj za dobrodelnost? Ob teh vprašanji so se včeraj, na II. letošnjem ljubljanskem Nikodemovem večeru, ustavljali na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Gostja večera je bila mag. Helena Zevnik Rozman, zaposlena na Slovenski Karitas, kjer je odgovorna za programe letovanja otrok iz socialno ogroženih družin, izobraževanja in razvoja prostovoljstva. Je tudi urednica glasila Žarek dobrote, ki je namenjen vsem sodelavcem Karitas in ljudem dobre volje. Poleg tega ima izkušnjo prostovoljstva v župnijski Karitas in oblikovanja programov za mlade v župniji.

Maribor: Je ločitev tudi rešitev?

To so se spraševali na drugem Nikodemovem večeru v Mariboru, ki letos nosijo naslov Cerkev na prepihu. Na okrogli mizi so sodelovali: p. dr. Vilj Lovše, duhovni spremljevalec skupine SRCE, Marija Cigoj in Vili Granda, ki imata izkušnjo ločitve, dr. Lia Katarina Kompan Erzar, zakonska in družinska terapevtka in dr. Stanislav Slatinek, cerkveni pravnik. Debato je povezovala dr. Barbara Simonič, specialistka zakonske in družinske terapije.

Vsi so si bili enotni, da je ločitev ena najtežjih preizkušenj v življenju, rana in globoko izdajstvo, bolečina, ki pusti občutke zavrženosti. Potrebnega je veliko poguma, da si lahko priznamo, da tako več ne gre, da ni več osnovnega spoštovanja in da je načeto človekovo dostojanstvo. V cerkvenem jeziku je v uporabi termin ničnost zakonske zveze. Pred tem je treba temeljito refleksirati zakon in prikazati dovolj dokazov.

Da do ločitve ne bi prišlo, moramo dobro poznati svojega partnerja, z njim deliti naše vrednote in naše trpljenje. Največ ločitev se namreč zgodi zaradi nezrelosti ob vstopu v zakon. Cerkev ločitve ne podpira, se pa strinja, da je včasih to izbira manjšega zla in razlog za ohranitev človekovega dostojanstva.

Audio arhiv Nikdemovih večerov 2010

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...