Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Spoznajte župnijo Ljubljana Polje

Cerkev na Slovenskem | 14.11.2010, 10:52

V župniji Ljubljana Polje lahko govorijo o bogati jeseni. V nedeljo, 10. oktobra 2010, je ljubljanski nadškof dr. Anton Stres slovesno blagoslovil obnovljeno župnišče.

To je predstavljajo vrh praznovanj, ki je potekalo tri dni – v petek zvečer je bil med njimi igralec Gregor Čušin, sobotni večer je obogatil dobrodelni koncert. Preteklo nedeljo pa so se veselili posvetitve dveh stalnih diakonov, Jožeta Iskre in Andreja Kolenca, ki prihajata iz njihove župnije.

Kako župnija živijo, kakšen je njen utrip sta nam v oddaji Iz življenja naših župnij povedala tamkajšnji župnik Janez Bernot in Mojca Parkelj, ki je skupaj s svojo družino aktivno vpeta v življenje župnije: "Dogajanje v župniji je zelo pomembno, saj je to kraj, kjer otroci najdejo družbo in sodelujejo pri različnih dejavnostih. Župnija ne sem biti servis, kjer se oglasimo, ko potrebujemo na primer pogreb, storitev plačamo in gremo. Z njo je treba živeti."

Župnik Janez Bernot je predstavil zanimivo zgodovino župnije, dejavnosti, pri katerih lahko sodelujejo župljani. Kraju daje svoj pečat tudi Psihiatrična klinika, ki jo kot župnik redno obiskuje in skrbi za duhovno oskrbo: "Tam človek spozna, kako pomembno je zdravje in tudi kako krhko, saj se zdravijo mladi ljudje, ki niso sami zmogli presneti teže življenja." V kletnih prostorih Enote za gerontopsihiatrijo Psihiatrične klinike Ljubljana je župnija uredila tudi kapelo Božjega usmiljenja, kjer so svete maše.

Srce župnije pa je seveda župnijska cerkev Device Marije v Polju s častitljivo zgodovino. Več o njej in sami župniji pa lahko preberete na njihovi spletni strani www.zupnija-ljpolje.si ali prisluhnete posnetku oddaje Iz življenja naših župnij.

Cerkev na Slovenskem, Dogodki
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...