Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nataša Ličen se pogovarja z Gregorjem Kunejem (foto: Izidor Šček)
Nataša Ličen se pogovarja z Gregorjem Kunejem

Cerkev, kraj prijateljstva za vse

Slovenija | 04.11.2010, 11:57

Ob 35-letnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé, bo od 19. do 21. novembra v Mariboru taizéjsko srečanje mladih iz vse Slovenije, ki ga v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja pripravljajo škofijski in dekanijski odbor za mladino Maribor ter Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine.

Tema srečanja je »Cerkev, kraj prijateljstva za vse«. Srečanje je priložnost, da mladi preko molitve (znova) odkrijejo pomen zbranosti in tišine in da o svoji molitvi, veri, dvomih, iskanju spregovorijo in se pogovarjajo s sovrstniki.

Prva Dijaška oddaja v novembru

V prvi novembrski oddaji za mlade, za dijake, ki jo na Radiu Ognjišče pripravljamo ob četrtkovih popoldnevih, smo v studio povabili Gregorja Kuneja, ki je o srečanju v Mariboru nanizal nekatere pomembne podrobnosti. Prijave udeležencev zbirajo do 9. novembra. Za ostale informacije poglejte na splet in poslušajte Dijaško oddajo.

Namen srečanja

Kot piše na spletu Društva SKAM, sodelovati na romanju zaupanja v Mariboru pomeni preživeti tri dni z mladimi iz vse Slovenije, doživeti Cerkev kot kraj prijateljstva za vse, pomeni kvas, ki nas povezuje v eno veliko družino. Pomeni biti sprejet pri družinah, spoznavati krajevno kulturo in poskušati pripraviti prihodnost miru. Pomeni skupaj v pesmi in v tišini, odpirati se za lepoto občestva z Bogom. Pomeni poglabljati našo vero, srečevati se s pričevalci upanja, ki poskušajo živeti evangelij sredi izzivov današnjega časa.

Tri dnevni program z bogato vsebino

Mlade iz vse Slovenije bodo v Mariboru sprejele in gostile mariborske družine ter družine iz okolice mesta. Mladi se bodo zbrali v petek popoldne, 19. novembra, naslednji dan v soboto dopoldne bo program v župnijah, kjer bodo mladi nastanjeni, popoldne pa na Gimnaziji Antona Martina Slomška na Vrbanski ulici v Mariboru. Dogajanje bo razporejeno tudi po mestu. Pripravljenih bo veliko delavnic raznovrstnih vsebin. V nedeljo, ko je praznični dan, bodo mladi najprej po župnijah s svojo prisotnostjo vnesli v župnijsko dogajanje novega duha, poživili nedeljsko praznično dogajanje v občestvu. Potem pa se bodo srečali tudi na skupni sveti maši v stolnici. Dogajanje bo pestro, molitve, pogovori, glasba, pričevanja, druženje med mladimi, veselje in podobno.

Cerkev, kraj srečanja za vse

Organizatorji taizejskega srečanja slovenske mladine v Mariboru so dogajanje razširili na tri dni, ker želijo, da ne bi šlo samo za enkratno srečanje, pač pa udeležencem želijo omogočiti globlje doživetje. Cerkev je kraj prijateljstva za vse. Prijateljstvo pa se razvije, ko skupaj preživimo dlje časa. Prav zato bodo mladi živeli pri družinah, ki jim bodo odprle svoj dom, jim namenile del časa ter s tem omogočile, da se razvije tesnejše prijateljstvo in se počasi začnejo odpirati tudi vrata srca.

Informacije na spletnih straneh Društva SKAM.

Poslušajte pogovor z Gregorjem Kunejem v Dijaški oddaji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...