Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Španski arhitekt Antonio Gaudi za blaženega razglašen leta 2016?

Cerkev po svetu | 31.10.2010, 07:00 Marta Jerebič

Člani društva, ki si prizadevajo za beatifikacijo španskega arhitekta Antonia Gaudija upajo, da bo za blaženega razglašen že leta 2016, ob 90. obletnici njegove smrti. Na nedavni novinarski konferenci so potrdili obstoj čudeža na njegovo priprošnjo. Prav tako pa se dokončuje tudi dokumentacija o njegovih junaških krepostih.

Antonio Gaudí je bil rojen leta 1855 v katalonskem mestu Tarragona v severovzhodnem delu Španije. Leta 1878 je v Barceloni doštudiral arhitekturo in sodeloval pri mnogih arhitekturnih projektih. S svojim delom je v Španiji pustil mogočen pečat. Ob tem pa je z milino in globokim čutom za sočloveka ter pristnim krščanskim življenjem posredoval pri mnogih spreobrnjenjih v katoliško Cerkev. Škofijski postopek za njegovo beatifikacijo se je v Barceloni začel leta 2000 in končal leta 2003, ko se je tudi v Rimu začel postopek za njegovo beatifikacijo.

Na tiskovni konferenci je ustanovitelj društva za njegovo beatifikacijo povedal, da je v arhitektovem krstnem mestu na Gaudijevo priprošnjo čudežno ozdravel bolnik s težko boleznijo očesne mrežnice. Poročilo o tej ozdravitvi bodo posredovali tamkajšnjemu nadškofu. Vicepostulator za Gaudijevo beatifikacijo Lluís Bonet pa je povedal, da bo Kongregaciji za zadeve svetnikov v začetku leta 2012 poslal Gaudijevo biografijo, ki bo obsegala skoraj 1500 strani. Njen avtor, Josep Maria Tarragona je ob tem izrazil upanje, da se bo postopek za njegovo beatifikacijo pospešil potem, ko bo papež Benedikt XVI. njegovo delo - katedralo Svete družine – 7. novembra posvetil v baziliko.

 

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...