Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Kardinal Van Thuan

Cerkev po svetu | 25.10.2010, 21:09 Marta Jerebič

V Rimu se je začel škofijski postopek za beatifikacijo vietnamskega kardinala Fračiška Ksaverja Van Thuana. Nekdanji škof v Saigonu je bil žrtev komunističnega režima in je zaradi vere v zaporu preživel 13 let.

P. Van Ambrož Syn, prijatelj kardinala Van Thuana:

Rimski vikar se je zavzel za postopek za beatifikacijo. Mnogi so sledili nauku in zgledu kardinala ter se navdihovali v njegovih knjigah.“

Kardinal Van Thuan se je rodil aprila 1928 v kraju Hue v osrednjem Vietnamu. Leta 1975, ko je bil star 47 let, je bil imenovan za nadškofa pomočnika v Saigonu.

Vendar ni nikoli uspel zasesti ta položaj, saj ga je kmalu zatem aretirala komunistična oblast v Vietkongu.

Obtožili so ga, da je vohun tuje vlade in sovražnik komunistične revolucije. V zaporu je preživel 13 let, od tega 9 let v samici.

Tien Tereza Van Thuan, sestra kardinala Van Thuana:

Ko je bil v zaporu, smo pobegnili v Avstralijo. Prvo leto je bilo zelo težko za moje starše. Več let o njem nismo slišali ničesar.“

Van Thuan je vsak dan maševal s pomočjo stekleničke vina, na kateri je bila nalepka 'zdravilo za želodec', in drobtinami kruha, zavitih v časopisni papir. Vsak dan je vzel kapljico vina in drobtino kruha v svoje roke in daroval mašo.

Vedno je nosil križ, ki ga je naredil v zaporu z žicami in milom.

Izpuščen je bil 2. novembra 1988. Papež Janez Pavel II. ga je leta 1998 imenoval za predsednika Papeškega sveta pravičnost in mir, leta 2001 mu je podelil kardinalsko čast. Umrl je nekaj mesecev zatem, 16. septembra 2002.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...