Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

O vrednoti družine

Cerkev po svetu | 14.10.2010, 10:21 Marta Jerebič

V Bruslju so odprli razstavo z naslovom 'Da' družini – Življenje je ljubezen. Vodilna misel razstave pa je 'Narediti dom tako lep, kakor je cerkev, in Cerkev tako domačo, kakor je dom'. Posvečena je sveti Mali Tereziji iz Lisieuxa.

Ob tem so tudi sklenili teden posvečen družini, ki ga je pripravila karmeličanska skupnost. Prior karmeličanskega samostana pater Angelo Lanfranchi je za agencijo Zenit povedal, da so v tem času pripravili skupne molitve, oaze tišine, vzgojo za vrednote družine, delavnice za otroke in starše ter vodene oglede po razstavi o Mali Tereziji. Zamisel o pripravi tedna družine se je porodila po obisku mesta svete Terezije Deteta Jezusa Lisieux ter s tem povezane možnosti, da dobimo relikvije njenih staršev Louisa in Zélie Martin, ki sta bila prišteta k blaženim leta 2008, je povedal karmeličanski prior pater Angelo Lanfranchi.

Vsakdanja svetost v svetu

V današnjem času ima namreč razmislek o vrednoti družine, o svetosti zakonske zveze, o ljubezni, ki naj odlikuje odnose med zakoncema in med starši in otroki, velik pomen. Zato so se odločili, da bodo predstavili ta lep zgled krščanske družine. Louis in Zélie in njuni otroci ,od 9 rojenih jih je preživelo le 5 hčera, predstavljajo brezmejno, dragoceno ljubezen. Družina Martin, ki je pripadala francoski buržoaziji poznega 19. stoletja, je vsak dan utelešala načelo medsebojnega podarjanja, posvečevanja odnosov med zakoncema ter odgovornost za vzgojo otrok, še dodaja p Lanfranchi. Temu bi lahko po njegovih besedah rekli 'vsakdanja svetost', saj starša kot kristjana nista odrinjena v zakristijo, ampak prej zavzeta za življenje po veri v svetu.

400-letnica karmeličanov v Belgiji

Naj povemo še to, da V karmeličanskem samostanu v Bruslju živi pet patrov. Po tednu za družino, ki so ga pripravili skupaj s karmeličanskim gibanjem, se skupnost približuje sklepu slovesnosti ob njihovem 400-letnem jubileju v Belgiji. Nocoj bodo pripravili koncert 'Karmeličanske večernice' Georga Fridericha Händla pod pokroviteljstvom belgijske kraljice.

 

 

 

Cerkev po svetu, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...