Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V noči na nedeljo bo potekala Evropska noč brez prometnih nesreč

Slovenija | 16.10.2010, 07:51

V noči na nedeljo bo tudi v Sloveniji potekala Evropska noč brez prometnih nesreč, s katero želijo v Zavodu Varna pot udeležence v prometu spodbuditi k večji odgovornosti. Projekt je še posebej namenjen mladim, ki s svojim življenjskim stilom predstavljajo posebno rizično skupino v prometu, so zapisali v Zavodu Varna Pot.

Ker je projekt namenjen mladim, bodo tudi aktivnosti osredotočene prav na mesta, kjer se ti najpogosteje zadržujejo. Demonstratorji Zavoda Varna pot bodo v sedmih nočnih lokalih po različnih krajih v Sloveniji v noči na nedeljo izvajali različne aktivnosti. Mlade bodo spodbujali, da ne pijejo alkohola, jih povabili k sodelovanju pri preizkusu alkoholiziranosti ter nagrajevali osebe, ki bodo ostale trezne. Policisti pa bodo v noči na nedeljo izvajali poostren nadzor alkoholiziranosti voznikov.

Po podatkih policije so namreč mladi vozniki glede na udeležbo v prometu najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve. Mladi med 18. in 20. letom povzročijo dva- do štirikrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola kot starejši od 40 let. Mladi so tudi najpogostejše žrtve prometnih nesreč ob petkih, sobotah in nedeljah med 18. in 4. uro zjutraj.

Evropska noč brez prometnih nesreč je mednarodni projekt, ki ga je leta 2003 podprla tudi Evropska komisija. Leta 2005 so projekt izvajali v desetih državah, leta 2008 pa v 20. Zavod Varna pot se je projektu pridružil lani, s čimer se je tudi Slovenija umestila med izvajalce mednarodnega projekta, so še zapisali.

Slovenija, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...