Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Pomoč za podjetja v poplavah

Slovenija | 08.10.2010, 18:22

Poplave, ki so pred tremi tedni prizadele Slovenijo, so v številnih podjetjih povzročile ogromno škode. Prizadeta podjetja se lahko od danes prijavljajo na razpis za državno pomoč v skupni višini 5,6 milijona evrov, ki jih bo razdelilo ministrstvo za gospodarstvo.

Slednje bo posameznemu podjetju za sanacijo škode na podlagi predloženih dokazil dodelilo največ 200 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

Poziv za pomoč

Vsako izmed podjetij, ki se je znašlo v težavah po poplavah, se lahko prijavi na razpis gospodarskega ministrstva in računa na do 200 tisoč evrov nepovratnih sredstev pomoči. Ministrica za gospodarstvo Darja Radič je povedala, da so za interventno pomoč podjetjem namenili 5,6 milijona evrov. Do tega denarja so upravičena podjetja, ki v preteklih treh letih niso prejela tovrstne državne pomoči. Za vsa ostala podjetja pa po besedah Radičeve ostaja še ena možnost, "da izkoristijo podjetja tudi garancije slovenskega podjetniškega sklada, subvencijo obrestne mere, ki jih slovenski podjetniški sklad daje za namen bančnih kreditov". Ministrica je ocenila, da na tak način podjetja lahko lažje pridejo do likvidnostnega kredita za obnovo zalog ali za pridobitev potrebnih sredstev za nadaljevanje proizvodnje. Podjetja, ki so v poplavah utrpela škodo, bodo po njenih navedbah deležna prednostne obravnave.

Radićeva je spomnila, da vlada pripravlja tudi program ukrepov za sanacijo škode ob poplavi. Tega bodo lahko koristila podjetja, kjer je škoda zaradi poplav ogromna, kot je npr. Svea.

Odbor za okolje s številnimi sklepi o poplavni varnosti

Parlamentarni odbor za okolje je na sredini nujni seji sprejel številne sklepe o poplavni varnosti. Med drugim predlaga vladi, da z organizacijskimi ukrepi in kadrovsko okrepitvijo zagotovi večjo učinkovitost službe za izvajanje nalog s področja voda ter da zagotovi več sredstev za optimizacijo ukrepov izboljšanja poplavne varnosti. Člani odbora menijo, da je treba jasno razmejiti pristojnosti med državo, lokalnimi skupnostmi in tistimi, ki uporabljajo vodo za poseben namen. Odbor predlaga vladi, da v proračunih za leti 2011 in 2012 vzpostavi posebno proračunsko postavko za zagotavljanje namenskih zagonskih sredstev za izvajanje EU projektov za področje voda, kjer sodelujejo državni organi.

Nujno je medresorsko sodelovanje

Da je za poplavno varnost bistveno medresorsko sodelovanje in usklajevanje pa je poudarila Lidija Globevnik z Inštituta za vode. "V tem trenutku ni telesa, kjer bi se stvari usklajevale. Treba je pogledati, kje so konceptualni, zakonski problemi, šele potem preiti v sistemske spremembe," je menila. Slednja tudi pozdravlja pripravo poplavnih kart in opozarja, da imajo pri urejanju voda lahko veliko vlogo tudi javne gospodarske službe.

Škodo sicer še popisujejo. Če bo dovolj velika, bo vlada skušala pridobiti evropska sredstva, je še dejala ministrica Radićeva in dodala, da bodo v nasprotnem primeru denar iskali znotraj proračunskih sredstev.

Slovenija, Sociala
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...