Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nagovarjanje volivcev pred nedeljskimi volitvami mogoče le še danes

Slovenija | 08.10.2010, 13:43

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami se počasi zaključuje predvolilni boj za županske stolčke in mesta v občinskih svetih. Županski kandidati in predstavniki kandidatnih list lahko svoje morebitne volivce nagovarjajo le še danes, saj bo opolnoči nastopil volilni molk. Ta bo trajal do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča v državi.

Tridesetdnevna volilna kampanja se je uradno začela 10. septembra, v tem času pa so županski kandidati, politične stranke ter liste intenzivno nagovarjali volivke in volivce. Najsilovitejši predvolilni boj se je po pričakovanjih odvijal v največjih slovenskih mestih, Ljubljani in Mariboru, kjer je tudi največje zanimanje za županski stol ter vstop v tamkajšnja mestna sveta.

Volilna kampanja se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji zaključiti najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju.

Za kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer v soboto od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi v soboto od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Preko dneva, torej v soboto in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.