Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Svetovni kongres katoliškega tiska

Cerkev po svetu | 05.10.2010, 09:41 Marta Jerebič

V Vatikanu te dni poteka svetovni kongres katoliškega tiska. V imenu Slovenske škofovske konference se ga udeležuje odgovorni urednik tednika Družina Franci Petrič. Srečanje, ki se bo končalo v četrtek, je pripravil Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja na temo digitalnih medijev.

Udeleženci so včeraj razpravljali o izzivih in možnostih katoliškega tiska v prihodnosti. Med drugim so nastopili direktorji katoliških dnevnikov iz Italije, Francije, Nemčije in ZDA. Danes dopoldne je udeležencem spregovoril direktor vatikanskega dnevnika L'osservatore Romano, popoldne pa je predvideno tudi predavanje vatikanskega tiskovnega predstavnika, ki je hkrati direktor Radia Vatikan in vatikanskega televizijskega centra. Jutri bodo udeleženci razpravljali o katoliškem tisku in internetu. Dejstvo je namreč, da vse več uporabnikov do medijskih vsebin dostopa prek svetovnega spleta, število tistih, ki kupujejo papirnate izvode katoliških revij in časopisov, pa drastično upada. Vse pogosteje se pojavljajo tudi kritike, da se katoliški tisk, zlasti v Evropi, izogiba spornih tem in o njih molči. Prav to bo tema današnjih popoldanskih razprav po skupinah.

Predsednik Papeškega sveta za družbeno obveščanje, nadškof Claudio Maria Celli je za Radio Vatikan izrazil prepričanje, da mora biti katoliški tisk pošten in natančen glas, ki zna nagovarjati vse. Po njegovem mnenju mora opravljati tudi funkcijo posredništva, saj živimo v vedno bolj večkulturni in več verski družbi, zato mora biti odprt za dialog, v spoštovanju resnice.

Kongresa katoliškega tiska se v Vatikanu udeležuje več kot 200 novinarjev in predstavnikov medijev iz 85 držav sveta.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...