Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Resnica, oznanjevanje in pristnost življenja v digitalni dobi

Cerkev po svetu | 29.09.2010, 13:40 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je za 45. Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, ki bo 5. junija prihodnje leto, izbral temo Resnica, oznanjevanje in pristnost življenja v digitalni dobi. Papeževo sporočilo bo tako kot vsako leto objavljeno 24. januarja, na god sv. Frančiška Saleškega, zavetnika novinarjev.

Tema želi po besedah Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja postaviti človeka v osrčje vseh procesov sodobne družbene komunikacije. V času, ko tehnologija množično prežema in celo narekuje način obveščanja, je osebno pričevanje temeljna vrednota medčloveških odnosov. Če želimo poročati resnico, morajo novinarji, še zlasti katoliški, o njej pričevati v svojem življenju. Tehnologija sama ne ustvarja ali povečuje verodostojnosti novinarjev, prav tako ne služi kot vir vrednot, ki naj bi usmerjale sporočanje. Omenjeni papeški svet zato poudarja, da mora resnica tudi v novih medijih ostati temelj, iskanje resnice pa mora biti glavni cilj vseh tistih, ki delajo v medijih.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...