Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Najzanimivejše potovanje Benedikta XVI.

Papež in Sveti sedež | 21.09.2010, 15:57 Marta Jerebič

V medijih bo verjetno še dolgo odmeval papežev obisk Velike Britanije, ki ga je sklenil z beatifikacijo kardinala Henryja Newmana. V parku Cofton ga je sprejela navdušena sedemdeset tisoč glava množica, ki je bila po število veliko večja od pričakovanega.

Omenjeno potovanje bo zaradi različnih razlogov ostal zapisan kot najzanimivejši v papeževanju Benedikta XVI. sploh. Eden od vidnejših razlogov je vsekakor grožnja z atentatom na papeža, ob kateri je Angleška metropolitanska policija v Londonu aretirala šest severnoafriških osumljencev. Ta se je sicer kmalu izkazala za lažno. Kljub grožnji s smrtjo pa je po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika papež Benedikt XVI. vedro in nemoteno nadaljeval svoj obisk Velike Britanije.

Za edinost med kristjani

Med papeževimi srečanji v Veliki Britaniji omenimo ganljivo vzdušje, ki je vladalo v Westminsterski opatiji, ko se je papež udeležil ekumenskih večernic. Takšna srečanja so srečanja src, kar močno pripomore k novemu dialogu.

»Danes sem tukaj« je povedal papež Bendikt XVI. »kot romar iz Rima, da bi molil pred grobom Svetega Edvarda spovednika in se združil z vami v prošnji za dar edinosti med kristjani.«

Bog si za vas želi svetosti!

Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na Londonski protest. Omenjeni dogodek kaže na družbo, ki s težavo sprejema pogumna stališča katoliške Cerkve v današnjem svetu, še posebej na področju etike. Kljub temu pa je angleška družba še vedno prežeta s tistimi, ki se globoko strinjajo s smislom sporočila katoliške Cerkve. To so predvsem dokazali mladi, ki so se pogumno zgrnili na trge, v želji srečanja s papežem. Prav njim je papež Benedikt XVI. namenil posebno pozornost v svojih nagovorih. Ob srečanju z mladimi na Univerzi Svete Marije jih je takole nagovoril: »Globoko upam, da so med vami, ki me danes poslušate, bodoči svetniki in svetnice enaindvajsetega stoletja. Bog si namreč za vsakogar od vas želi svetosti. On sam vas ljubi veliko bolj kot si lahko sami predstavljate in si za vas želi samo najboljše, to pa je rast v svetosti.«

Z žrtvami zlorab

Papež se je na svojem potovanju po Veliki Britaniji srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab s strani duhovnikov. Daleč od medijev se je tudi tokrat globoko pretresen srečal z žrtvami zlorab, ko je z njimi molil ter jim zagotovil, da bo Cerkev poskrbela, da se takšne zgodbe ne ponovijo.

Pred odhodom pa je papež Britance znova nagovoril v srce. Med mašo za beatifikacijo Henryja Newmana, je ob sedemdeseti obletnici vojne za Anglijo vernikom spregovoril kot »Nemec« in pohvalil angleški boj proti nacizmu. Povabil jih je, naj se znova odločijo, da bodo povsod delovali za mir in spravo.

 

 

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...