Jure SešekJure Sešek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež med mladimi (foto: www.thepapalvisit.org.uk )
Papež med mladimi

Papež Benedikt XVI. užival v srečanjih z mladimi in starejšimi

| 19.09.2010, 14:08 Marta Jerebič

Vsi govorijo o tem. Bila je novica dneva, dan zatem je novica na prvih straneh časopisov. To je bil dogodek, ki so ga vsi čakali – papeževo srečanje z žrtvami spolnih zlorab ter izrazi bolečine in občutki sramu pred srečanjem, med njim in po njem. Ali torej lahko sedaj govorimo še o čem drugem?

Želim si na primer, da bi lahko videli 83-letnega papeža, ko se je pogovarjal s svojimi sovrstniki – osemdesetletniki v domu sv. Petra za ostarele. Kar je povedal tam, je bilo nekaj najbolj ganljivih in osebnih stvari, kar sem jih kdajkoli slišal od papeža.

»K vam sem prišel kot brat, ki se dobro zaveda veselih trenutkov in naporov, ki prihajajo z leti. Naša dolga leta življenja nam dajejo priložnost, da cenimo tako lepoto največjega Božjega daru, daru življenja, kot tudi krhkost človeškega duha«.

To je bil dan nasprotij. V soboto dopoldne je imel papež priložnost govoriti z mladimi, ki so se zbrali pred westminstrsko katedralo in so zastopali vse škofije v Veliki Britaniji. Nekateri med njimi so nosili nogometne drese z imenom »Benedikt« in številko »16« na hrbtu. Spet drugi so mahali z zastavami z namišljenim nogometnim rezultatom »Anglija 4 – Benedikt 16« (razumete?).

Njim je papež spregovoril o samem bistvu – o ljubezni. »Pomislite na vso ljubezen, za katero je bilo ustvarjeno vaše srce, da jo sprejme, in na ljubezen, ki jo boste dali drugim. Konec koncev smo bili ustvarjeni, da ljubimo.«

To je bilo v srce segajoče sporočilo, ki lahko velja tudi za ne tako mlade.

»Tudi v prezaposlenosti in stresu našega vsakdanjega življenja, je potrebno narediti prostor tišini, saj prav v tišini najdemo Boga in odkrijemo naš pravi jaz.«

Ne vem za vas, ampak to je bilo nekaj, kar sem zares hotel slišati.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...