Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Benedikt XVI. o Klari Asiški

| 15.09.2010, 17:52 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je današnjo katehezo posvetil sveti Klari Asiški, ki jo je označil, za eno najbolj priljubljenih svetnic. Ob koncu današnje avdience je papež izrazil svojo zaskrbljenost zaradi nasilja in drugih oblik pritiskov v osrednji Aziji. Posebej je izpostavil Indijo, Pakistan in Afganistan.

Pričevanje Klare Asiške nam potrjuje, koliko Cerkev dolguje pogumnim in vernim ženam, ki so bile sposobne dati odločilno spodbudo k prenovi Cerkve, je dejal sveti oče.

 Papež je na kratko orisal življenje svete Klare ob sv. Frančišku ter se ustavil ob trenutku, ko je bila Klara stara 18 let. Takrat je skrivoma zapustila svoj dom in se pridružila manjšim bratom v Porciunkuli, da bi se popolnoma posvetila Bogu.

 „Kot Klara in njene tovarišice je tudi številne druge žene vseh stoletij pritegnila Kristusova ljubezen in lepota njegove božanske osebe, ki napolni srce. Celotna Cerkev se preko mističnega poročnega poklica posvečenih devic izrazi v tem, kar bo za vedno: lepa in čista Kristusova Nevesta“, je dejal papež.

 Čeprav je Klara živela zaprta v samostanu, pa se je njeno življenje razodevalo mnogim, je dejal sveti oče. Prav svetniki so namreč po njegovih besedah tisti, ki trajno spreminjajo svet in vanj vnašajo moč, ki jo lahko spodbudi le ljubezen, navdihnjena v evangeliju. Svetniki so veliki dobrotniki človeštva, je še poudaril sveti oče. Ob sklepu kateheze se je zato zahvalil Bogu, ki nam jih daruje. Svetniki namreč govorijo našemu srcu in nam ponujajo zgled krščanskega življenja. Klarise, ki nadaljujejo delo svete Klare, pa po njegovih besedah opravljajo dragoceno vlogo v Cerkvi z njihovo molitvijo in delom.

 

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...