Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Kristjani v Pakistanu diskriminirani?

Cerkev po svetu | 08.09.2010, 09:29 Petra Stopar

V Pakistan se po katastrofalnih poplavah steka humanitarna pomoč, toda ali pride do vseh prizadetih enakovredno? Po podatkih Misijonskega središča Slovenije je med 14 milijoni ljudi, ki so jih prizadele poplave, veliko krščanskih družin, ki naj bi bile za pomoč prikrajšane.

Na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference so prejeli obvestilo Misijonskega središča Slovenije, ki sproža pomisleke v zvezi z enakopravno obravnavo prizadetih v poplavah, predvsem kristjanov. Direktor za misijone v Pakistanu duhovnik Mario Rodrigez je namreč v sporočilu misijonarjem po svetu zapisal, da ko pridejo kristjani v taborišče, kjer se deli pomoč, in odgovorni ugotovijo, da je družina krščanska, jo takoj pošljejo v naslednje taborišče, „z izgovorom, da ni dovolj prostora“. „Če jim pa dajo prostor, jim ne bodo dali dovolj hrane, vode in drugih stvari. Naredili bodo vse, da bi se jih znebili,“ je še zapisal Rodrigez.

Tako v Misijonskem središču, kot na Slovenski Karitas še naprej zbirajo darove za pomoč prebivalcem Pakistana. Caritas Pakistan pomaga družinam na področjih Multan, Quetta in Rawalpindi s hrano, zatočišči, higienskimi pripomočki in mrežami proti komarjem. V poplavah, ki so trajale več tednov in so opustošile 20 odstotkov države, je umrlo več kot 1700 ljudi, uničeni so pridelki in sadovnjaki, po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo pa je poginilo tudi približno 275.000 glav živali, brez perutnine, poroča AFP.

 

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...