Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež o utrjevanju mladih v veri

Papež in Sveti sedež | 05.09.2010, 15:11 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je nedeljsko dopoldne preživel v gorskem mestecu Carpineto Romano, rojstnem kraju papeža Leona XIII. Te dni namreč obhajajo 200-letnico rojstva tega slavnega someščana. Sveti oče je vodil slovesno somaševanje, ki se ga je udeležilo približno pet tisoč ljudi, torej celo nekaj več, kot je vseh prebivalcev tega mesta. Malo po dvanajsti uri pa se je papež že srečal z romarji, zbranimi na notranjem dvorišču apostolske palače v Castel Gandolfu. V nagovoru je spregovoril o vsebini teme svetovnega srečanja mladih, ki bo prihodnje leto v Madridu.

Tema se navdihuje ob Pavlovem priporočilu Kološanom, naj bodo „ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri“ (Kol 2,7). Sveti oče se zaveda, da gre za predlog, ki je proti toku sodobnega mišljenja. Ve, da sedanja družba poveličuje negotovost, mobilnost in nestalnost, kar vse izraža omahovanje v odnosu do temeljnih vrednot, do osnovnih načel, po katerih naj bi mladi usmerjali svoje življenje.

Papež Benedikt XVI. je nato na podlagi osebne izkušnje in srečevanj z mladimi izrazil globoko prepričanje, da mora vsaka generacija in vsak posameznik vedno znova prehoditi pot odkrivanja smisla življenja. "In prav zaradi tega je hotel ponuditi v premislek svetopisemski podobi drevesa in hiše. Mlad človek je podoben drevesu, ki raste. Za dobro rast potrebuje globoke korenine, ki ohranjajo drevo čvrsto tudi v vetru in viharjih. Podoba hiše v gradnji pa opozarja na potrebo močnih temeljev, da bo lahko hiša trdna in varna."

Sveti oče je nato spomnil, da jedro sporočila mladim predstavljata besedi „v Kristusu“ in „v veri“. Pojasnil je, da imata človekova zrelost, njegova notranja stabilnost svoj temelj v odnosu do Boga. "Gre za odnos globokega zaupanja, pristnega prijateljstva z Jezusom, ki more edini mlademu človeku dati to, kar v soočenju z življenjem najbolj potrebuje; to je vedrino in notranjo luč, sposobnost pozitivnega razmišljanja, širino v odnosu do ljudi, pripravljenost osebno plačati za dobro, za pravičnost in resnico."

Še en vidik je sveti oče močno poudaril in to je, da mladega človeka na njegovi poti vere podpira vera Cerkve. V Cerkvi odkriva lepoto skupaj živete vere, o kateri v medsebojni povezanosti pričujemo drugim in služimo v ljubezni. Ob koncu je sveti oče vso pripravo na svetovni dan mladih v Madridu izročil Marijini materinski priprošnji.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...