Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Bojan Starman, Mura in partnerji: „Po enem letu smo zadovoljni“

Slovenija | 01.10.2010, 13:22

Mura d.d. je že leto dni v stečaju. Čeprav je takrat na cesti ostalo med 2700 in 2800 ljudi in je bila prihodnost vse prej kot rožnata, si je podjetje v letu dni precej opomoglo.

Vodenje hčerinskega podjetja Mura in partnerji- slednje ni šlo v stečaj, je prevzel Bojan Starman, gospodarstvenik iz Žirov, tamkajšnji nepoklicni župan (ki znova kandidira) in nekdanji poslanec SDS. Kot je dejal za Reporter, ga je pričakalo 471 zaposlenih, razmere so bile kaotične, levica ni vedela, kaj dela desnica in obratno. Za Radio Ognjišče je dejal, da so „gradili zgodbo, da bi ohranili čim več delovnih mest, dobili delo in pozitivno poslovali. Po enem letu smo zadovoljni, naredili smo več, kot smo sami pričakovali, trenutno je zaposlenih 1300 ljudi, poslujemo pozitivno in nimamo nobenih problemov.“

Nakup Mure EHM

Premoženje Mure d.d. se je že začelo prodajati in tako je včeraj tik pred iztekom roka največja delujoča Murina hčerinska družba Mura in partnerji, ki jo vodi Bojan Starman, oddala zavezujočo ponudbo za nakup hčerinske družbe Mura Evropska hiša mode. Starman nad nakupom ni bil navdušen, a je zmagala odločitev drugih dveh članov uprave Milana Mörca in Dušana Gomboca. Na naše vprašanje, kako komentira to odločitev, je Bojan Starman odgovoril, da je skeptičen, več pa ni povedal.

Sicer je zanikal, da bi zaradi teh nesporazumov razmišljal o odhodu. Kot pravi, je že pred letom dni napovedal, da bo skušal čim prej urediti stvari in „oditi predenj se izteče pogodba, to je pred koncem letošnjega leta. Upam, da bo tudi brez mene Mura poslovala uspešno in dobro.“

Nasvet nasledniku?

Starman je takole odgovoril: „Naj ne dela napak, privoščiti si ne sme nobene neumnosti, kakšne zgrešene investicije, odločitve, ker je nova vrednost, ki se ustvarja, taka, da ne ustvarja velikih dobičkov. Delat mora na nadaljnji racionalizaciji procesa proizvodnje, zmanjševanju stroškov in na produktivnosti in stimulaciji ljudi.“ Dejal je še, da so v podjetju Mura in partnerji še možne nove zaposlitve, ker kaže, da bo možno pridobiti nova naročila. Vendar pa je seveda vse odvisno od odločitve na vodstveni ravni.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.