Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Maše ob začetku akademskega leta

Slovenija | 01.10.2010, 00:02

V Kopru, Ljubljani in Mariboru, po nastanku novih škofij leta 2006 pa postopno tudi v središčih novonastalih škofij, škofje ob začetku akademskega leta v stolnih cerkvah ob navzočnosti profesorjev in študentov darujejo mašo.

Maša je za verujoče priložnost, da se v molitvi obrnejo na Boga s prošnjo: profesorji s prošnjo, da bi uspelo posredovali študijsko snov ter pravično in pošteno presojali znanje študentov, študentje pa s prošnjo, da bi jim pridobljeno znanje koristilo na področju stroke, v kateri se bodo kasneje zaposlili, kot tudi, da bi uspehe in morebitne neuspehe zmogli prenašati z zaupanjem v Božjo previdnost.

Škofija Novo mesto

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan je že v sredo, 29. septembra daroval mašo ob začetku akademskega leta v stolnici sv. Nikolaja. Pri sveti maši so aktivno sodelovali zlasti slušatelji katehetsko pastoralne

šole v Novem mestu. Trije med njimi, ki so zaključili prvo stopnjo izobraževanja, so ob koncu prejeli spričevala, dva, ki sta zaključila štiriletni program, pa sta iz rok gospoda škofa prejela diplomo. Mnogi laiki se sprašujejo, kako si je ob rednem delu in skrbi za družino, mogoče vzeti toliko časa, da v teku šolskega leta po eno popoldne na teden posvetiš lastnemu izobraževanju in strokovnemu izpopolnjevanju na katehetsko pastoralni šoli. Ljudje, ki z veseljem in tudi navdušenjem to šolo obiskujejo, odgovarjajo, da je to mogoče. Takšne vrste izobraževanje namreč doživljajo kot osebno duhovno obogatitev, iz katere črpajo moč in vedno novo motivacijo za vse tisto, kar v teku tedna življenje potem terja od njih.

Nadškofija Ljubljana

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres bo ob začetku akademskega leta v sredo, 6. oktobra 2010, ob 18.30 v stolnici sv. Nikolaja vodil somaševanje.

Škofija Murska Sobota

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf bo ob začetku akademskega leta v petek, 8. oktobra 2010, ob 19.00 daroval mašo daroval v stolnici sv. Nikolaja.

Škofija Koper

Koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo ob začetku akademskega leta v torek, 12. oktobra 2010, ob 19.00 daroval mašo stolnici Marijinega vnebovzetja.

Škofija Celje

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo ob začetku akademskega leta v sredo, 13. oktobra 2010, ob 18.00 v stolnici sv. Danijela vodil somaševanje.

Nadškofija Maribor

Mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger bo ob začetku akademskega leta v sredo, 13. oktobra 2010, ob 19.00 v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika daroval mašo.

Študentska pastorala – splošna predstavitev in kontakti

V Škofiji Koper je delo s študenti osredotočeno predvsem na Študentski center Jadro. Sedež zavoda je na Destradijevem trgu 10 a v Kopru. Študentska maša je vsak torek ob 19.30 v cerkvi sv. Ane. Odgovorna oseba je Tomaž Kete, tel. 0590/78–300, GSM: 041/603–045.

Sedež študentske pastorale v Nadškofiji Ljubljani je na Poljanski cesti 4 v Ljubljani. Študentska maša je vsako sredo ob 19.00 v cerkvi Marijinega oznanjenja pri frančiškanih na Tromostovju. Odgovorna oseba je mag. Klemen Svetelj, GSM: 041/874–577.

V okviru Nadškofije Maribor za študentsko pastoralo skrbi Katoliški študentski center Sinaj, ki se nahaja na Koroški c. 1. Študentska maša je vsako sredo ob 19.30 v dvorani Katoliškega študentskega centra Sinaj. Odgovorna oseba je p. Ivan Hočevar, tel 0590/80–390.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.