Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Stanje v Ljubljani (foto: Arhiv: Ministrstvo za obrambo)
Stanje v Ljubljani | (foto: Arhiv: Ministrstvo za obrambo)

Pomoč Slovenske Karitas ob poplavah v Sloveniji

Slovenija | 22.09.2010, 08:01

Na naravno nesrečo, ki je konec tedna prizadela dobršen del države, se je odzvala tudi Cerkev na Slovenskem. Svojo podporo izraža vsem, ki so v poplavah utrpeli škodo.

Slovenska škofovska konferenca je med drugim povabila župnijska in redovna občestva, naj molijo za vse prizadete v poplavah ter jim po svojih možnostih in sposobnostih priskočijo na pomoč. Kot še piše v sporočilu za javnost, škofovska konferenca prek Karitas neposredno in redno spremlja razmere na terenu. Najbolj prizadetim je že priskočila na pomoč s prvimi sredstvi za nujno pomoč, v prihodnjih dneh pa bo pomoč okrepila z donacijami in prostovoljnimi prispevki.

Novomeški škof Andrej Glavan si je skupaj z direktorjem novomeške Karitas Igorjem Luzarjem in generalnim tajnikom Gregorjem Vidicem ogledal kraje v novomeški škofiji, ki so jih najbolj prizadele hude poplave. To so: Krška vas, Kostanjevica na Krki, Podbočje, Cerklje ob Krki in Škocjan. Z obiskom so želeli izraziti solidarnost s prebivalci, ki jih je vodna ujma močno prizadela, si ogledati nastalo škodo na stanovanjskih, gospodarskih in sakralnih objektih ter se pozanimati, kako bi lahko tamkajšnja Karitas s človekoljubno pomočjo pomagala prebivalcem pri odpravljanju posledic naravne nesreče.

Močno deževje med 17. in 19. septembrom 2010 je povzročilo poplave in veliko škodo na številnih območjih po Sloveniji. Številnim družinam je v kletnih prostorih poplavilo centralno napeljavo in drugo premoženje. Mnogi imajo uničene bivalne prostore, pode, naprave in pohištvo. Nekatera naselja so danes še vedno odrezana od sveta.

Slovenska Karitas je iz sklada za naravne nesreče zagotovila začetna sredstva za realizacijo prve pomoči najbolj prizadetim v skupni višini 35.000 EUR in sicer: 15.000 EUR za področje Kostanjevice, Krške vasi in Podbočja, 10.000 EUR za Laško, Krško in Dobovo, 5.000 EUR za poplavljena območja v Ljubljani in 5.000 EUR za pomoč prizadetim v Vipavi.

Prvo pomoč na terenu razdeljujejo Škofijska Karitas Celje, Ljubljana, Koper in Novo mesto. Še večja količina pomoči bo potrebna v naslednjih dnevih in tednih, zato Slovenska Karitas danes začenja z dobrodelno akcijo za pomoč prizadetim v poplavah. Ljudi odprtega srca vabimo, da skupaj pomagamo najbolj prizadetim. Darovalci sredstva lahko posredujejo na naslov:

Slovenska Karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: 02140–0015556761
Namen: Poplave Slovenija
Sklic: 00 2011
Slovenija, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...