Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Začenja se vseevropski nadzor nad uporabo varnostnih pasov

Slovenija | 14.09.2010, 09:52

Slovenski policisti bodo v tem tednu po vsej državi poostreno preverjali, ali smo vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Če nas bodo dobili brez, bomo plačali 120 evrov kazni.

Policisti bodo preverjali tudi ali vozniki pri prevozih otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme. Nadzori policije nad pripenjanjem z varnostnim pasom v tem času usklajeno potekajo tudi v drugih evropskih državah.

Namen vseevropske akcije je zmanjšanje števila mrtvih in telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov ter povečanje uporabe varnostnih pasov med vozniki in potniki v osebnih in tovornih avtomobilih kot tudi v avtobusih

Nadzor policisti izvajajo na avtocestah, državnih in lokalnih cestah, in to tako nad individualnimi kot organiziranimi prevozi, kjer so še posebej pozorni na prevoze otrok.

Obveznost pripenjanja nalaga 83. člen Zakona o varnosti cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov.

Ukrepali bodo tudi zoper kršitelje, ki nepravilno uporabljajo mobilne telefone in ki pri vožnji z vozilom po cesti storijo druge prekrške.

V policiji si prizadevajo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

Slovenija, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...