Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

V Porabju še naprej slovensko bogoslužje

Slovenija | 13.09.2010, 10:57

Murskosoboški škof Peter Štumpf je blagoslovil obnovljeno in urejeno Kuharjev spominsko hišo na Gornjem Seniku v Porabju. Z odprtjem spominske hiše, se krepi tudi upanje, da bo slovenska beseda na Gornjem Seniku in v Porabju še živela in tudi preživela. Projekt je namreč del čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko.

Ob odprtju spominske hiše je avtorica razstave Marija Kozar dejala, da s predstavitvijo življenja in dela župnika Janoša Kuharja ter ostalih porabskih duhovnikov, njihovega prizadevanja za negovanje in ohranjanje slovenskega maternega jezika želijo prispevati h krepitvi narodne zavesti porabskih Slovencev.

Predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoša, pa je dodal: „Od 11. septembra naprej tudi že lahko pridejo obiskovalci. Tedensko bo trikrat odprto, če pa se bodo javile skupine iz Slovenije in Madžarske, jim bomo na razpolago. Upam, da jih bo čim več prihajalo v te stavbe.“

Kuhar - stražar vere in varuh materinščine

Škof Štumpf je v nagovoru poudaril, da je bil Janoš Kuhar stražar vere v Porabju in da bi morala biti vsaka hiši v Porabju hiša prihodnosti, zato je vse mlade povabil k ohranjajo krščanskih vrednot in slovenske kulture. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš pa je na srečanju poudaril, da Slovenija kljub finančni stiski ne bo zmanjšala finančne pomoči zamejskim Slovencem.

Janoš Kuhar je bil Prekmurec, v Porabju pa je služboval kar 50 let. V tem času je vliko prispeval k ohranjanju materinščine med porabskimi Slovenci. Ti so veseli predvsem dogovora med murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom in sombotelskim škofom Andrasom Veresom o ohranitvi bogoslužja v slovenskem jeziku v Porabju.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...