Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Škofijska karitas Koper obeležuje 20 let delovanja

Cerkev na Slovenskem | 11.09.2010, 12:08

Škofijska Karitas Koper, ki je bila ustanovljena leta 1990, v teh dneh praznuje 20-letnico delovanja. V sklopu praznovanja se bodo pridružili molitvi za duhovne poklice na Sveti Gori.

20-letno delovanje je zaznamovano z odkrivanjem, prepoznavanjem in blaženjem različnih stisk. S tem namenom so organizirali številne programe za pomoč zasvojenim in njihovim svojcem, programe za brezdomce, pomoč bolnim, ostarelim in otrokom ter finančno pomoč socialno ogroženim.

V prvih petih letih po ustanovitvi je bila njihova pomoč usmerjena v stisko ljudi, ki jih je prizadela vojna za Slovenijo, sledil pa je val beguncev iz Hrvaške in pozneje Bosne in Hercegovine. Vzpostavitev mreže prostovoljcev je v drugi petletki omogočila zaznavanje in pokrivanje stisk na ozemlju celotne koprske škofije.

Tretjo petletko je leta 2000 zaznamovala ustanovitev Zavoda Karitas Samarijan za izvajanje specifičnih programov, kot je materinski dom in varna hiša ter Vrtnica - socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi alkohola.

V obdobju zadnjih petih let pa so ustanovili še novi Dom Karitas v Bertokih, kjer nudijo pomoč zasvojenim in brezdomcem, ter nove medgeneracijske centre. Pri tem dodajajo, da so bili manj uspešni pri programu pomoči na domu, gospodarska kriza pa je ustavila tudi načrte za Emanuel - dom za stare.

Poleg omenjenega že vrsto let nudijo tudi gmotno in finančno pomoč posameznikom in družinam v stiski. V času krize in številnih izgub delovnih mest tovrstno pomoč trenutno prejema preko 4000 primorskih družin.

Posebnega praznovanja ob 20-letnici ne bodo pripravljali, udeležili pa se bodo molitve na Sveti Gori, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Škofijska karitas Koper je cerkvena dobrodelna ustanova Škofije Koper, ki jo je 6. septembra 1990 ustanovil koprski škof Metod Pirih.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...