Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Karitas s šolskimi potrebščinami pomagala 10.222 osnovnošolcem

Slovenija | 03.09.2010, 14:37

Slovenska Karitas je s šolskimi pripomočki avgusta pomagala 10.222 socialno ogroženim osnovnošolcem. Večji del pomoči je bil razdeljen v obliki paketov šolskih potrebščin, v sodelovanju z založbami pa so 812 osnovnošolcem podarili brezplačne delovne zvezke.

Poleg paketov šolskih potrebščin v vrednosti 25 evrov je Karitas v primeru večjih potreb pomagal s plačilom položnic v vrednosti do 80 evrov na otroka. Po podatkih Karitasa se je število osnovnošolcev, ki so letos dobili pomoč, glede na lani povečalo za 25 odstotkov, skupna uporabljena sredstva za pomoč pa so do septembra znašala več kot 315.000 evrov, je pojasnil generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

Večina sredstev je bila zagotovljena z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri so zbrali 131.000 evrov. Uporabili so tudi 80.000 evrov sredstev pridobljenih na razpisu Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacije, založbe so v obliki delovnih zvezkov prispevale 36.738 evrov, preostanek pa so v materialu ali denarnih sredstvih zbirale škofijske Karitas.

V sodelovanju s šestimi založbami so na Karitasu organizirali akcijo s katerimi so 812 osnovnošolcem iz 308 družin s petimi otroki ali več podarili brezplačne delovne zvezke. Poleg zbiranja denarnih sredstev pa so pripravili tudi akcijo Pokloni zvezek, v kateri so otroci zbirali zvezke in razmišljali o solidarnosti, je še dodal Jerebic.

Socialna delavka Škofijske Karitas Ljubljana Alenka Petek je dejala, da pri Karitas že skoraj dve desetletji poteka akcija pomoči pri nakupu delovnih zvezkov in šolskih potrebščin, predvsem v zadnjih dveh letih pa opažajo znaten porast prosilcev, predvsem tistih, ki potrebujejo izdatnejšo pomoč.

Direktor Škofijske Karitas Ljubljana Tone Kompare je dodal, da se potrebe po pomoči in realizacija pomoči povečujejo iz leta v leto, ter poudaril, da je razveseljivo, da prihaja vedenje o tej obliki pomoči v zavest tistih, ki so pomoči potrebni.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...