Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Marija Pomagaj (foto: brezje.rkc.si)
Marija Pomagaj | (foto: brezje.rkc.si)

103. obletnica kronanja milostne podobe na Brezjah

Slovenija | 01.09.2010, 11:58

Narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah praznuje danes obletnico kronanja milostne podobe. Zunanjo slovesnost kronanja bodo obhajali v nedeljo. Praznovanje pa se bo začelo že v soboto zvečer, ko bo maša s procesijo zatem pa nočno bdenje.

Nedeljsko praznično mašo pa bo tokrat daroval mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek. Milostno podobo Marije Pomagaj je 1. septembra 1907 kronal škof Anton Bonaventura Jeglič.

Ob 100. obletnici tega dogodka je kardinal Franc Rode pri slovesnosti na Brezjah med drugim povedal, kaj je Jeglič o tem zapisal v svoj dnevnik: „V nedeljo 1. septembra sem na Brezjah opravil v imenu svetega očeta kronanje slike Božje Matere. Hvala Bogu! Slovesnost krasna, ljudstva do 30.000. Vse v najlepšem redu in sveti navdušenosti. Spovedoval sem 18 ur. Govoril glasno, počasi in dosti lahko.“

Več o kronanju

1. septembra leta 1907 je škof Jeglič kronal milostno podobo Marije Pomagaj na Brezjah. Že na predvečer se je v svetišču zbrala množica romarjev, zjutraj so se ji pridružile nove skupine vernikov, ki so prišli z vlakom, vozovi, kolesi ali peš. V cerkvi so se navsezgodaj začele maše, spovednice so bile oblegane, tisoči so prejeli sveto obhajilo. Do devete ure se je zbralo na Brezjah nad 30 tisoč vernikov, ki jih je privabila ljubezen do Matere Marije. Škof Jeglič, obdan z več kot sto duhovniki, je z zlatima kronama okrasil Marijo in božje Dete v njenem naročju. Kroni je izdelal znani zlatar Ivan Kregar v Ljubljani. Angelska nedelja je od takrat poseben praznik za Brezje, »krónanca«.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.