Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Otroci nas potrebujejo (foto: ARO)
Otroci nas potrebujejo

Pomoč s šolskimi potrebščinami

Slovenija | 01.09.2010, 08:47

Karitas že vrsto let od maja do septembra vodi akcijo zbiranja in razdeljevanja šolskih potrebščin otrokom iz socialno šibkih družin.

Na Slovenski ravni teče akcija pod naslovom Otroci nas potrebujejo, ki je zastavljena širše, kot samo za šolske otroke, na ravni Škofijske karitas Koper pa so tej akciji dali podnaslov Da bo korak v šolo vesel.

Z razdeljevanjem šolskih potrebščin (zvezkov, šolskih torb in drugih učnih pripomočkov) ter vrednostnih bonov za nakup šolskih potrebščin v knjigarnah, so po Župnijskih karitas in v vseh trinajstih Centrih karitas koprske škofije začeli že konec junija in v glavnem zaključili do sredine avgusta.

Po doslej zbranih podatkih je pomoč Karitas prejelo 1932 šolarjev. Razdeljenih je bilo 15.216 zvezkov in za 24.460 evrov bonov ter drugih potrebščin. Vrednost pomoči presega 50.000 evrov.

Pomoč pri plačilu večjih zneskov, kot so stroški prevozov, toplega obroka v šoli ali plačilo dijaškega doma bodo pri škofijski Karitas Koper reševali na podlagi prošnje družine ali na predlog Župnijske karitas, Centrov za socialno delo ali šol po enakem postopku, kot se rešujejo prošnje za finančno pomoč na podlagi Pravilnika o materialni pomoči v Karitas.

Neposredna pomoč otrokom predstavlja tudi Posvojitev na razdaljo, kar pomeni 25 evrov mesečne pomoči. Tovrstno pomoč prejema na Primorskem 190 otrok. Posredna pomoč otrokom je tudi pomoč družinam s hrano, higienskim materialom, oblekami, obutvijo in plačilom nujnih računov.

Slovenija, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.